Michael Schumacherin itsepetos ällistytti tallipomoa – Mika Häkkisen F1-voiton taustalta paljastui erikoinen sopupeli

Vuoden 1997 Euroopan GP Jerezin radalla Espanja muistetaan suomalaisittain ennen kaikkea Mika Häkkisen ensimmäisestä F1-kisavoitosta. Samalla kuitenkin ratkaistiin maailmanmestaruus ja myös tämä taistelu kietoutuu erikoisella tavalla McLarenin kaksoisvoittoon.

Vuoden 1997 kuuma mestaruustaistelun ratkaisu on mukana C More Sport 1:llä perjantaina kello 18.20 esitettävässä jaksossa "Kiistanalaisia hetkiä". Koko seitsenosainen sarja on nähtävissä jo nyt cmore.fi-suoratoistopalvelussa

Ennen kauden päätöskisaa Ferrarin Michael Schumacher ja Williamsin Jacques Villeneuve lähtivät matkaan eturivistä selvällä asetelmalla: ennen toista maaliin ehtivä vie kuljettajien MM-tittelin.

Schumacher joutui kisassa lopulta altavastaajaksi ja turvautui epätoivoiseen tekoon. Hän kiilasi päin ohittavaa Villeneuvea samalla tavalla kuin oli tehnyt Damon Hillille kolme vuotta aiemmin Australian Adelaidessa.

Tällä kertaa temppu kuitenkin epäonnistui ja Schumacher päätyi itse hiekalle. Villeneuve jatkoi menoaan ja pyrki nyt vain pääsemään ruutulipulle asti.

Ferrarin tuolloinen tekninen johtaja Ross Brawn kertoo dokumentissa mielenkiintoisen tarinan Schumacherin ensireaktiosta keskeytykseensä.

– Heti varikolla hänellä oli ihan eri kuva tapahtumista. Michael reagoi vaistolla puolustaakseen paikkaansa. Hän oli niin kilpailuhenkinen, Brawn selostaa.

– Varikolla hän vaati, että Villeneuve pitäisi diskata. Sanoin, että Michael, sinun täytyy katsoa ruutua, koska se ei valitettavasti näyttänyt siltä. Hän katsoi, meni hiljaiseksi ja tajusi, että asiat eivät menneet niin kuin hän oli kuvitellut, Brawn jatkaa.

Myöhemmin tahallaan aiheutettu kolari aiheutti Schumacherin hylkäämisen koko MM-sarjan loppupisteistä. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Mika Häkkisen voiton takana hämäräpeliä

Williamsille selvisi myöhemmin, että osumassa Villeneuven autosta oli rikkoutunut akun kiinnike, minkä takia akku roikkui maaliin tultaessa vain johtojensa varassa paikoillaan.

Oma vaaranpaikkansa oli myös McLarenin autojen lähestyminen lopussa. Tuolloin näytti siltä, että Villeneuve antoi vapaaehtoisesti Mika Häkkisen ja David Coulthardin nousta kaksoisvoittoon vain välttääkseen kolarin, mutta asia ei mennyt aivan näin.

Williamsin tekninen johtaja Patrick Head kertoo dokumenttisarjan viidennessä osassa olleensa suorastaan raivoissaan tallipäällikkö Frank Williamsille, joka oli sopinut McLaren-pomo Ron Dennisin kanssa jo ennen kisaa, miten vastaavanlainen tilanne hoidettaisiin.

– Olin aivan raivona sen kisan jälkeen, koska Ron Dennis oli mennyt Frankin luokse ja kysynyt, että jos Jacques on voittamassa mestaruuden, annatko meidän voittaa kisan, Head kertoo.

– En tiedä, miksi Ronin piti pyytää Frankilta palvelusta tai miksi Frank koki, että hänen piti tehdä palvelus McLarenille, Head hämmästelee edelleen verivihollisten yllättävästä liittolaisuudesta.

Williams kuitenkin käski Headia määräämään Villeneuve hidastamaan vauhtiaan, jotta McLarenit voivat viedä kisavoiton. Näin myös tapahtui viimeisellä kierroksella.

– Minä suorastaan kihisin raivosta, Head nauraa asialle yli kaksi vuosikymmentä myöhemmin.

Race to Perfection -sarja on katsottavissa kokonaisuudessaan cmore.fi-suoratoistopalvelussa. F1-sarjan kiistanalaisista hetkistä kertova jakso nähtävissä myös C More Sport 1 -kanavalla tänään perjantaina klo 18.20. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja