Mainos

#MeToo-liike esillä Jussi-gaalassa – vieraille oma pukukoodi

0:57

Kotimaisia elokuvia juhliva Jussi-gaala kunnioittaa #metoo-ilmiötä omalla pukukoodilla. 

Viime syksystä lähtien #metoo-ilmiö on ravistellut elokuva-alaa eri puolilla maailmaa ja tuonut näkyville syrjintää ja vallankäyttöä. Se on noussut näkyvästi esille useissa taidealojen vuotuisissa juhlissa.

Ruotsin Jussi-gaalaa vastaavassa Guldbagge-seremoniassa joukko mustiin t-paitoihin pukeutuneita näyttelijöitä järjesti punaisella matolla Tystnad tagning -mielenilmauksen. Golden Globe -gaalassa osanottajat pukeutuivat mustiin ja monen rintaa koristi Time’s Up -varainkeruukampanjan pinssi. Oscar-gaalassa Time’s Up sai odotetusti oman osionsa.

Suomessa tärkeä käänne tapahtui joulukuussa, kun yli 1200 kulttuurialan ammattilaista julkaisi kannanoton. Kannanotossa vaadittiin nollatoleranssia seksuaaliselle häirinnälle ja että ongelma otetaan tosissaan myös alan johdossa. Kannanotto on julkaistu tunnisteella #kulissientakana. Joukkoon kuuluu muun muassa nimekkäitä teatteri- ja elokuva-alan osaajia.

Suomessa Jussi-gaalaa järjestävä Filmiaura haluaa tukea #kulissientakana -kannanottoa. Filmiaura toivoo tiedotteessaan, että kaikki, jotka haluavat tukea tasa-arvoa sekä seksuaalisen häirinnän ja vallan väärinkäytön lopettamista elokuva-alalla, kantaisivat valkoista nauhaa Jussi-gaalassa.

WIFT Finland ry (Women in Film and Television) tukee Filmiauraa nauhatempauksessa.

– Tämä on asia, joka kuuluu meille kaikille. Aktiivista työtä epäasiallisen käytöksen kitkemiseksi pitää tehdä kentällä päivittäin, WIFT Finlandin puheenjohtaja Elina Knihtilä kommentoi tiedotteessa. 

Filmiauran tiedotteessa ohjeistetaan, että nauhan tyyli on vapaa ja kaikille avoin. Symbolina voi olla mikä tahansa valkoinen nauha. Valkoinen nauha symboloi tukea kaikille niille, jotka ovat tulleet esiin, kertoneet tarinansa ja ponnistelleet seksuaalisen häirinnän ja epätasa-arvon nujertamiseksi.

Valkoisen nauhan voi pukea esimerkiksi rintaan, ranteeseen tai käsivarteen. Jussi-gaalan vieraille on tarjolla juhliin saapuessa valkoista nauhaa, jonka Filmiaura ry sponsoroi kaikille. Suomalainen elokuva-ala on osoittanut halua kunnioittaa #metoo-teemaa pukeutumisella, joten tukeaan voi osoittaa myös pukeutumalla mustiin.

MTV3:n televisioimassa ja Solar Republicin tuottamassa Jussi-gaalan TV-lähetyksessä teemaa tullaan myös käsittelemään.

Videolla artikkelin yläosassa Elina Knihtilä kommentoi ohjaaja Lauri Törhöseen kohdistuneista ahdistelusyytöksistä. 

Jussi-gaala perjantaina 23. maaliskuuta MTV3-kanavalla!

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.