Mersulta tuhansien eurojen tuki dieselautoilijoille Saksassa – IL: Suomessa kalliita filttereitä sabotoidaan

Mercedes-Benzin emoyhtiö kannustaa saksalaisasiakkaitaan vaihtamaan vanhoihin dieselautoihinsa tehokkaampia hiukkassuodattimia. Porkkanana on 3 000 euron tuki. 

Uutistoimisto Reutersin mukaan Daimler tarjoaa tuhansien eurojen tukea dieselautoilla ajaville asiakkailleen, jotka asuvat Saksan dieselkieltovyöhykkeillä. Tarkoituksena on asentaa vanhempiin dieselautoihin tehokkaampia suodattimia, jotka pienentävät myrkyllisiä typenoksidipäästöjä ja antavat jatkoaikaa autolla ajamiseen.

3 000 euron tuki kuulostaa suurelta, mutta suodatinsarjan hinta asennettuna on samaa luokkaa, joten merkittävää taloudellista hyötyä ei pääse syntymään.

Daimler tarjosi alkuun ohjelmistopäivityksiä ja yritti houkutella asiakkaitaan ostamaan uudempia autoja. Kuluttajajärjestöt kuitenkin painostivat Daimleria taipumaan taloudellisempaan ratkaisuun eli suodatinten vaihtamiseen.

Diesel-autojen tulevaisuus 7:39
VIDEO: Huomenta Suomessa keskusteltiin dieselautojen tulevaisuudesta.

– Olemme tienneet alusta alkaen, että jälkiasennukset ovat mahdollisia ja nyt olemme todistaneet tämän myös autovalmistajille, tehokkaampia hiukkassuodattimia valmistavan Dr Pley SCR Technologyn kehitysjohtaja Thomas Steinbrückner totesi Reutersille.

Suomessa suodattimia sabotoidaan

Sekä Teknologian tutkimuskeskus VTT että Traficom kertoivat viime marraskuussa Iltalehdelle olevansa huolissaan Suomessa yleistyneestä ilmiöstä, jossa dieselautoilijat sabotoivat omien autojensa hiukkassuodattimia säästääkseen rahaa.

Koska dieselauton hiukkassuodatin tulisi vaihtaa noin 200 000 kilometrin välein, ja sen hinta voi olla yli tuhat euroa, turvautuvat monet vippaskonsteihin. 

Toimenpiteessä suodatin joko poistetaan kokonaan ja korvataan avonaisella putkella tai sen keskelle tehdään reikä. Operaatio vaatii myös auton ajotietokoneen toiminnan muuttamista, jotta se ei hälytä toimimattomasta suodattimesta.

Hiukkassuodattimen poistaminen voi jopa kymmenkertaistaa auton päästöt, mutta toimintaa puolustellaan muun muassa sillä, että suodattimen poisto tekee autosta pirteämmän.

Lue myös:

    Uusimmat