Suomessa yleistyy huolestuttava ilmiö – IL: Dieselautoja peukaloidaan "täysin rikollisella" tavalla

Iltalehti uutisoi torstaina päätään nostaneesta ilmiöstä, joka johtaa dieselautojen päästöjen roimaan nousuun.

Sekä Teknologian tutkimuskeskus VTT että Trafi ovat huolissaan Suomessa yleistyneestä ilmiöstä, jossa dieselautoilijat sabotoivat omien autojensa hiukkassuodattimia säästääkseen rahaa.

Dieselmoottoreissa oleva hiukkassuodatin hillitsee auton päästöjä. Suodatin pitäisi puhdistaa tai vaihtaa noin 200 000 ajokilometrin välein. Koska suodattimen hinta voi olla yli tuhat euroa, turvautuvat monet hämärien virityspajojen palveluksiin. 

Toimenpiteessä suodatin joko poistetaan kokonaan ja korvataan avonaisella putkella tai sen keskelle tehdään reikä. Operaatio vaatii myös auton ajotietokoneen toiminnan muuttamista, jotta se ei hälytä toimimattomasta suodattimesta.

Huomenta Suomessa keskusteltiin dieselautojen tulevaisuudesta. Katso video alta.

7:39

VTT:n johtava tutkija Juhani Laurikko pitää toimintaa täysin rikollisena. Toimenpide voi nimittäin kymmenkertaistaa auton päästöt.

– Tähän pitäisi ruveta puuttumaan. Hommasta pitäisi tehdä oikeasti kriminalisoitua. Palveluntarjoajat vetäytyvät sen taakse, että vastuu on auton omistajalla. Se on kuin viritysosien myynti, joita saa käyttää esimerkiksi vain ajoradoilla, mutta niitä käytetään kuitenkin maantiellä, Laurikko kertoo Iltalehden haastattelussa.

Mikäli tempusta jää kiinni esimerkiksi katsastuksessa, on seurauksena ainoastaan hylätty katsastuspäätös.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja