Ukrainan sodan tapahtumat 22. heinäkuuta

3:01
Venäjä ja Ukraina pääsivät sopuun viljatoimituksista – helpottaako maailman elintarvikepula?

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa 22.7.2022.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä mtv-palvelusta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


 • Venäjä ja Ukraina tapaavat Istanbulissa viljasaarron purkamiseksi 
 • Lavrov: Venäjä laajentaa sotilaallisia tavoitteitaan
 • Venäjä on iskenyt Kramatorskin keskustaan
 • Brittitiedustelu: Venäjän vaikeudet jatkaa hyökkäystä tehokkaasti pahenevat
 • Ukraina on irtisanonut 28 turvallisuuspalvelun työntekijää
 • Ukraina: Tappiot olivat korkeimmillaan toukokuussa
 • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
 • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

23.54: USA:lta lisää aseapua Ukrainaan, mukana toivottuja Himars-raketinheitinjärjestelmiä

Yhdysvallat antaa Ukrainalle lisää sotilasapua 270 miljoonan dollarin arvosta, kertoo Valkoinen talo.

Uuteen apupakettiin kuuluu muun muassa lisää erittäin pitkälle kehitettyjä Himars-rakentinheitinjärjestelmiä sekä 500 miehittämätöntä Ghost-ilma-alusta.

Ghost on niin sanottu itsemurhadrone, joka räjähtää osuttuaan kohteeseensa.

23.26: Ukraina: YK:n velvollisuus on taata, että Mustanmeren viljatoimituksien sopimusta noudatetaan

YK:n velvollisuus on taata, että Ukrainan ja Venäjän välille solmittua, Mustanmeren viljatoimitukset mahdollistavaa sopimusta noudatetaan, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Zelenskyin mukaan Venäjä saattaa yrittää provokaatioita ja pyrkiä tekemään tyhjäksi Ukrainan ja kansainvälisen yhteisön ponnistelut.

Ukraina on yksi maailman suurimmista vehnän ja muun viljan viejistä, mutta Venäjän sota-alukset Mustallamerellä sekä ukrainalaisten miinat ovat estäneet viljantoimitukset.

22.31: Zelenskyin ja Johnsonin yhteydenpito jatkuu

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo Twitterissä, että hän jatkanut yhteydenpitoaan ”suureen Ukrainan ystävään” Britannian pääministeriin Boris Johnsoniin.

Zelenskyi kertoo, että hän on puhunut Johnsonin kanssa ukrainalaisten sotilaiden koulutuksen tehostamisesta Britanniassa sekä muusta presidentin mukaan monipuolisesta sotilaallisesta yhteistyöstä.

Zelenskyi sai Johnsonilta vakuutuksen siitä, että Britannian tuki Ukrainalle on edelleen vahvaa ja yksiselitteistä.

21.05: EU hyväksyi 500 miljoonan euron suuruisen apupaketin Ukrainalle

Euroopan unioni ilmoitti perjantaina hyväksyneensä 500 miljoonan euron lisäavun Ukrainalle.

– Näiden kahden Euroopan rauhanrahaston (EPF) avustustoimenpiteen tarkoituksena on lisätä EU:n tukea Ukrainan armeijalle, jotta se pystyisi puolustamaan alueellista koskemattomuutta sekä suojella siviiliväestöä, Eurooppa-neuvosto sanoi lausunnossaan.

Ylimääräiset 500 miljoonaa euroa nostavat EU:n sotilasapupaketin Ukrainalle 2,5 miljardiin euroon, neuvosto kertoo.

– Ukraina tarvitsee lisää aseita - tarjoamme ne, EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell sanoi.

17.51: Venäjä ja Ukraina sopivat viljatoimitusten jatkamisesta Mustallamerellä 

Ukraina ja Venäjä ovat allekirjoittaneet YK:n ja Turkin kanssa sopimuksen viljatoimitusten jatkamisesta Mustallamerellä, kertoo paikan päällä ollut uutistoimisto AFP:n lähde.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu ja Ukrainan infrastruktuurista vastaava ministeri Oleksandr Kubrakov allekirjoittivat kumpikin erillisen, mutta samansisältöisen dokumentin, koska ukrainalaiset eivät halunneet nimeään samaan paperiin venäläisten kanssa.

Ukraina on yksi maailman suurimmista vehnän ja muun viljan viejistä, mutta Venäjän sota-alukset Mustallamerellä sekä ukrainalaisten miinat ovat estäneet toimitukset.

16.40: Venäjä lisäsi muun muassa Tanskan ja Kreikan "epäystävällisten valtioiden" listalleen

Venäjän hallitus on päivittänyt "epäystävällisten valtioiden" listaansa asetuksella, joka julkistettiin tänään.

CNN:n mukaan listalle on nyt lisätty Tanska, Kreikka, Slovenia, Kroatia ja Slovakia. Listalla oli jo muiden muassa Yhdysvallat sekä Tshekin tasavalta.

"Epäystävällisiin valtioihin" lukeutuvat maat, joiden toimia Venäjän viranomaiset pitävät "epäystävällisinä".

Presidentti Vladimir Putinin allekirjoittaman asetuksen nojalla listalla olevien maiden oikeutta palkata työntekijöitä Venäjällä suurlähetystöihinsä, konsulaatteihinsa sekä virallisiin edustustoihinsa on rajoitettu.

14.35: Venäjä ja Ukraina vahvistavat kokoontumisen Istanbulissa viljasaarron purkamiseksi 

Venäjän ja Ukrainan odotetaan tänään allekirjoittavan sopimuksen, joka mahdollistaa jälleen viljatoimitusten jatkamisen Mustallamerellä.

Paikalle Istanbuliin matkustavat Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sekä Ukrainan infrastruktuuriministeri Oleksandr Kubrakov, maiden viranomaiset ovat kertoneet CNN:n mukaan.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov vahvisti tänään, että Shoigu on matkustanut Turkkiin ja että sopimusta valmistellaan allekirjoitettavaksi tänään.

Maat neuvottelivat viljasaarron purkamisesta Istanbulissa viime viikolla. Tänään on Turkin mukaan tarkoitus käydä läpi yksityiskohdat sekä allekirjoittaa sopimus.

Turkin virallisen Anadolu-uutistoimiston mukaan allekirjoitusseremoniaan osallistuvat tänään myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sekä YK:n pääsihteeri Antonio Guterres.

Ukraina on yksi maailman suurimmista vehnän ja muun viljan viejistä, mutta Venäjän sota-alukset Mustallamerellä sekä ukrainalaisten miinat ovat estäneet toimitukset.

Elintarvikkeiden hinnat ympäri maailmaa ovatkin nousseet Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa.

13.15: Donetskin separatistialueella estettiin pääsy Googleen 

Venäläismielisen niin kutsutun Donetskin kansantasavallan viranomaiset ovat estäneet alueen asukkaiden pääsyn Googlen sivuille.

Asiasta kertoi alueen separatistijohtaja Denis Pushilin tänään Telegram-viestipalvelussa.

Päätös tehtiin, koska sivustolla yllytetään "väkivaltaan venäläisiä ja varsinkin Donbassin asukkaita vastaan", Pushilin väitti.

Myös naapurialueen, niin kutsutun Luhanskin kansantasavallan viranomaiset estivät pääsyn Googleen eilen torstaina. Donetskin ja Luhanskin separatistialueilla tiedonvälitystä valvotaan tarkasti kuten Venäjälläkin.

Pushilin syytti Googlea siitä, että se toimisi "Yhdysvaltain hallituksen käskyjen" alaisuudessa. 

11.55: Venäjä sanoo tuhonneensa Ukrainassa neljä HIMARS-raketinheitintä

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjän puolustusministeriö ilmoitti tänään, että sen joukot olivat tuhonneet neljä Yhdysvaltain toimittamaa HIMARS-raketinheitintä 5.-20. heinäkuuta välisenä aikana.

Reuters ei pystynyt vahvistamaan väitteitä.

10.09: Venäjä on ryöstänyt 600 miljoonan dollarin arvosta Eurooppaan ja Iso-Britanniaan menevää terästä

Ukrainalainen hiilikaivos- ja terästeollisuuskonserni Metinvest sanoo Venäjän ryöstäneen Eurooppaan Ja Isoon-Britanniaan menevää terästä, kertoo BBC.

Metinvestin johtajan mukaan Venäjä on varastanut 600 miljoonan dollarin arvosta terästä Ukrainan tehtailta ja satamista.

Toimitusjohtaja Juri Ryzhenkov sanoi, että terästä siirretään Venäjälle, jossa se myydään etenepäin.

– He eivät varasta vain meidän tuotteitamme, vaan myös tuotteita, jotka kuuluvat jo eurooppalaisille asiakkaillemme. Periaatteessa he varastavat siis myös eurooppalaisilta, Ryzhenkov sanoi BBC:lle.

Yrityksen Azovstalin tehtaasta tuli ukrainalaisten sotilaiden ja siviilien viimeinen turvapaikka Mariupolin kaupungin tuhoamisen aikana.

Kreml ei ole kommentoinut asiaa.

9.50: Venäjä-tuntijan mukaan Kreml ei luota armeijaansa

Kremlin kenraalien suurimmat ansiot ovat nöyryys ja lojaalius, Venäjä-ekspertti ja sotilasasiantuntija Pavel Luzin sanoo riippumattomalle venäläismedialle Novaja gazetalle antamassaan haastattelussa.

Venäjällä ei ole ammattitaitoista armeijaa, totesi puolestaan Yhdysvaltain eläköitynyt amiraali James G. Foggo huhti-toukokuun taitteessa brittilehti Economistille.

Kreml ei luota omaan armeijaansa, toteaa Luzin Novaja gazetalle. Tämä on myös yksi syy siihen, miksi Venäjä vaihtaa tiiviiseen tahtiin kenraaleitaan.

8.24: Venäläinen sopimussotilas voi tienata Ukrainassa lähes 9 000 euroa kuussa

Sotilaita hyökkäyssodassaan menettävä Venäjä lupaa vapaaehtoisille huomattavia etuja. Hyökkääjän värväysoperaatiosta on saatu tuoretta tietoa Venäjän Karjalasta. Sopimussotilaan palkka voi olla jopa lähes 9000 euroa kuussa.

Jos venäläisen hyökkäysarmeijan sopimussotilas tuottaa paljon tappioita puolustajalle eli tekee runsaasti tuhoa, voi hänen saamansa kuukausipalkka nousta puoleen miljoonaan ruplaan, mikä olisi noin 8 700 euroa.

Lisäksi venäläisiä houkutellaan sotimaan palveluksen jälkeen tarjottavilla etuisuuksilla, jos sotilas palaa kotiin hengissä. Niihin kuuluvat muun muassa asumistuki, ilmainen matkustaminen julkisessa liikenteessä ja vapautuminen kiinteistöverosta. Petroskoin sotilaskomissaarin mukaan myös värväytyjän työpaikan säilyminen pyritään varmistamaan.

6.10: Turkin mukaan Ukrainan satamat avataan uudelleen tänään allekirjoitettavan sopimuksen mukaisesti

Venäjä ja Ukraina allekirjoittavat sopimuksen, joka koskee perjantaina Ukrainan Mustanmeren satamien avaamista uudelleen viljan viennille, ilmoitti Turkki.

Turkin mukaan tämä herättää toiveita siitä, että Venäjän hyökkäyksen aiheuttama elintarvikekriisi voisi helpottua.

Ukraina ja Venäjä, jotka molemmat kuuluvat maailman suurimpiin elintarvikeviejiin, eivät vielä vahvistaneet Turkin kanslian ilmoitusta.

Myöhään illalla julkaistussa videopuheessaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vihjasi kuitenkin, että Mustanmeren satamat voitaisiin pian vapauttaa.

23.36: Venäjä pitää EU:n viimeisimpiä laatimia pakotteita laittomina

Venäjän ulkoministeriö sanoi tänään, että Euroopan unionin viimeisimmät pakotteet ovat laittomia ja, että niillä olisi "tuhoisia seurauksia" turvallisuudelle ja osalle maailmantaloutta.

– Euroopan unioni ajaa itsensä umpikujaan kadehdittavalla sitkeydellä, sanoi ministeriön tiedottaja Maria Zakharova lausunnossaan.

Asiasta uutisoi Reuters. 

23.00: Turkki: Ukrainan ja Venäjän määrä allekirjoittaa sopimus viljanviennistä perjantaina

Ukrainan ja Venäjän on huomenna perjantaina määrä allekirjoittaa sopimus, jonka tarkoituksena on lievittää maailmanlaajuista ruokakriisiä sallimalla viljanvienti Mustallamerellä. Asiasta kertoo Turkin presidentin kanslia.

Allekirjoitustilaisuudessa ovat Ukrainan ja Venäjän edustajien lisäksi läsnä YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sekä Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan, kanslia sanoo.

Ukrainan satamia saartavaa Venäjää on syytetty ruokakriisin tahallisesta aiheuttamisesta.

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja