Menetitkö opintotukesi myytyäsi osakkeita? Näin osakesäästötili tulee vaikuttamaan tukiviidakossa luovivaan opiskelijaan

Pankit ottavat käyttöön osakesäästötilit ensi vuoden alussa – näin sinäkin voit tahkoa tuhansia euroja sen avulla 7:08
Video: Näin osakesäästötili vaikuttaa suomalaisiin – asiasta MTV Uutiset Livessä!

Osakesäästötilit tulevat käyttöön vuoden alussa. Tilin sisällä tehdyistä kaupoista tai osingoista maksetaan veroa vasta sitten kun tililtä nostetaan rahaa. Tämä on osakesäästötilin suurin ero arvo-osuustiliin, jossa veroa maksetaan suoraan kaupoista ja osingoista.

Sijoittaminen ja tuet ovat ennenkin tuottaneet opiskelijoille päänvaivaa. Mediassa esiintyy aika-ajoin tarinoita, joissa opiskelija on menettänyt tukensa myytyään osakkeita.

Vastaava suunnittelija Ilpo Lahtinen Kelan opintotukiryhmästä kertoo, että ongelma tulee vuosittain muutamille vastaan.

Yksi hämmennystä herättävä seikka on se, ettei Kela hyvitä osakkeiden myynnistä aiheutuneita tappioita, toisin kuin Verohallinto.

Näin verottaja tulkitsee "Opiskelija-Ollin" tekemiset

Opiskelija-Olli saattaa esimerkiksi ostaa 5 000 eurolla osake A:ta ja 5 000 eurolla osake B:tä.

Myöhemmin hän saattaa myydä osake A:t pois 7 500 eurolla eli hän tekee 2 500 euroa voittoa. Samaan aikaan hän myy osake B:t pois 2 500 eurolla eli hän tekee 2500 euroa tappiota.

Verottaja tulkitsee tämän siten, ettei Opiskelija-Olli tehnyt yhtään voittoa, koska 2 500 euron tappio kumoaa hänen 2 500 euron voittonsa.

Opintotukilain tulokäsitteen mukaisesti Kela ei huomioi tappioita vaan pelkästään voiton. Tämä lasketaan normaalisti opintotuen tulorajoihin.

Olli on saattanut myös tienata ansiotuloilla 10 500 euroa. Jos Olli nostaa opintotukia yhdeksältä kuukaudelta, hänen vuositulorajansa on 11 973 euroa. Eli ansiotuloilla laskettuna hän olisi tienannut tulorajojen salliman määrän, mutta voittojen takia hänen tulonsa katsotaan olevan 13 000 euroa.

Kahdeksan opintotukikuukauden vuosituloraja on 13 296 euroa eli Ollin täytyy palauttaa yhden kuukauden opintotuki takaisin Kelalle. Jos voittoja olisi tullut enemmän, myös tukia pitäisi palauttaa enemmän.

Osakesäästötilissä tätä ongelmaa ei kuitenkaan ole.

Osakesäästötilin avulla Kela huomioi tappiot

– Voin kertoa ilosanomaa, että osakekauppaa tekeville opintotuen saajille osakesäästötili on erinomainen asia: tilin sisällä tapahtuvia asioita ei huomioida verotuksessa ja sen mukaisesti niillä ei myöskään ole vaikutusta opintotukeen, Kelan Ilpo Lahtinen sanoo.

Vasta kun osakesäästötililtä nostaa rahoja ulos, ne huomioidaan verotuksessa ja tulovalvonnassa.

Lisäksi tappioiden vähentäminen on mahdollista osakesäästötilin kautta, koska ne nettoutuvat jo osakesäästötilin sisällä.

Jos Opiskelija-Olli nostaa osakesäästötililtä 2 500 euroa (ja on tehnyt voittoa tappiot huomioon ottaen 0 euroa), verottaja ei nappaa tästä mitään. Myös Kela katsoo, ettei opiskelija ole tienannut mitään.

– Kaikin mokomin vaan tekemään osakesäästötilillä pörssikauppaa, varsinkin jos tuotot realisoi vasta opintojen jälkeen, Lahtinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat