”Meillä haaskaantuu elämä kaikkeen joutavaan” – mitä pitää tehdä, jos huomaa ajan valuvan hukkaan?

6:52

Huomenta Suomessa pohdittiin keskiviikkoaamuna, miten elämästä saisi kaiken irti ajautumatta loputtomaan tarpeiden tyydyttämiseen.

Aika on oikeastaan ihmisen arvokkain omaisuus, sillä sitä on rajallinen määrä – miten aika siis pitäisi käyttää, jotta lyhyt elämä tulisi hyvin käytetyksi? Tähän kysymykseen paneutui roomalainen filosofi Seneca pari vuosituhatta sitten, ja nyt hänen tekstinsä on suomentanut kirjailija, teologian tohtori Juhana Torkki. Teos kantaa nimeä Seneca – Elämän lyhyydestä.

– Seneca vyöryttää tekstissään hyvin paljon havaintoja siitä, miten meillä haaskaantuu elämä kaikkeen joutavaan. On hämmästyttävää, että nämä kysymykset eivät ole parissa vuosituhannessa hirveästi muuttuneet, vaan nämä pohdinnat ovat hyvin ajankohtaisia, Torkki kertoi lähetyksessä.

Jo Seneca puhui ”halujensa ja himojensa” perässä juoksevista ihmisistä, jotka yrittävät tyydyttää loppumattomia tarpeitaan.

– Sitten (he) huomaavat, että ei tässä radalla sitä onnellisuutta ikinä tule vastaan, vaan tarpeet vain muuttuvat yhä monimutkaisemmiksi.

Nykyihminen voi kokea tarvetta esimerkiksi täydelliseen sisustukseen tai ulkonäköön.

– Kohtuuton, ylenmääräinen oman arjen trimmaaminen saattaa olla sellainen asia, josta tulee ihmiselle lopulta taakka.

– Moni ihminen havahtuu, kun elämä on suurinpiirtein eletty, että mihin nämä kaikki vuodet menevät. Moni ehkä katuukin, että miten minä kaikkeen tuollaiseen käytin aikani. Yksi nykyään hyvin yleinen valitus on, että tulee koko ajan roikuttua somessa. Sehän on sinun oma valintasi, Torkki kuvailee.

Mitä Torkki aiheeseen perehdyttyään itse tekee silloin, kun huomaa aikansa valuvan hukkaan? Onko kuolinvuoteella edes mahdollista olla täysin tyytyväinen elämäänsä? Katso koko video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja