Mediat: Venäjän energia-aseilla yhteys CIA:n työntekijöiden aivovammoihin

Vuoden kestäneen tutkimuksen aikana kansainväliset mediat ovat löytäneet todisteita, joiden perusteella niin sanottu Havannan syndrooma voi olla peräisin Venäjän tiedustelupalvelun operaatiosta.

Tapausta tutkivat vuoden ajan itsenäinen venäläismedia The Insider, saksalaislehti Der Spiegel ja yhdysvaltalaisen CBS-tv-kanavan 60 Minutes -ohjelma.

Medioiden selvityksen perusteella Havannan syndrooman on saattanut aiheuttaa Venäjän tiedustelupalvelu GRU:n käyttämät energia-aseet.

Havannassa oireita havaittiin ensimmäistä kertaa vuonna 2016. Julkisuuteen asia nousi vuonna 2017. Yli kaksikymmentä tiedustelupalvelu CIA:n ja ulkoministeriön Kuuban työntekijää kärsi selittämättömistä oireista, joita olivat muun muassa muistikatkokset, huimaus, migreeni ja pahoinvointi.

Monet uhreista ovat kertoneet äkillisestä ja voimakkaasta pääkivusta tai -paineesta. Pään alueen kipua on myös kuvannut usein toispuoleisuus. Monilla on todettu lievä aivovamma, toisilla pidempiaikaisia tasapainoon ja kognitiivisiin toimintoihin liittyviä ongelmia.

Oireiden on julkisuudessa epäilty johtuvan myös esimerkiksi psykologisista tekijöistä tai massahysteriasta.

Ei vain Kuubassa

Havannan syndroomasta epäiltiin Kuubaakin, mutta medioiden selvityksen mukaan harvat Yhdysvaltain tiedustelussa uskoivat selitykseen. Todennäköisempänä syypäänä pidettiin Venäjää, jolla on kylmän sodan perintönä merkittävää vaikutusvaltaa Kuubassa.

Syndrooma havaittiin Kuubassa samoihin aikoihin, kun Yhdysvaltain ja Kuuban diplomaattiset suhteet parantuivat presidentti Barack Obaman valtakaudella. Venäjän motiiviksi on arveltu Yhdysvaltain ja Kuuban välien karille ajamista.

Selvityksensä perusteella mediat uskovat, että ensimmäinen isku saattoi tapahtua jo marraskuussa 2014 Saksan Frankfurtissa.

Saksassa uhrin epäillään tulleen voimakkaan energiasäteen tyrmäämäksi. Uhrilla todettiin olevan traumaattinen aivovaurio ja hän pystyi tunnistamaan GRU:n yksikön jäsenen.

Sittemmin samanlaisia oireita on havaittu ainakin Itävallassa, Kiinassa ja Intiassa. Uhreja uskotaan olevan yli 100. Listalta löytyy yhdysvaltalaisia vakoojia, diplomaatteja ja sotilaita, mutta myös heidän perheenjäseniään ja lapsia.

Epäilty: GRU:n yksikkö 29155

Medioiden selvityksen mukaan energia-aseita saattoivat käyttää Venäjän tiedustelupalvelu GRU:n yksikkö 29155. Yksikön korkea-arvoisia jäseniä on palkittu "ei-tappavien ääniaseiden" kehittämisestä.

The insider, 60 Minutes ja Der Spiegel kertovat löytäneensä kirjallisia todisteita, joiden mukaan yksikkö 29155 on testannut juuri sellaista teknologiaa, joka asiantuntijoiden mukaan olisi voinut aiheuttaa Havannan syndrooman uhrien kuvailemia oireita. 

GRU:n yksikön 29155 toimijoiden on myös paikallistettu liikkuneen tietyissä paikoissa juuri ennen tai samaan aikaan, kun niissä on raportoitu Havannan syndroomaan liitetyistä oireista.

GRU:n kyseinen yksikkö on pahassa maineessa Yhdysvaltain tiedustelupalvelussa, The Insider kirjoittaa. Tiedustelulähteen mukaan GRU:n yksikkö toimii maailmanlaajuisesti. Työnkuvaan kuuluvat tapot ja sabotaasit.

Lue myös:

    Uusimmat