Uusi selvitys mystisestä Havannan syndroomasta: Outojen oireiden taustalla voi olla "pulssimainen sähkömagneettinen energia"

Uuden tutkimuksen mukaan pulssimainen sähkömagneettinen energia voisi selittää Havannan syndrooman oireita. Raportti on Yhdysvaltain turvallisuusviranomaisen United States Intelligence Communityn (IC) laatima. Asiasta kertovat muun muassa BBC ja CNN

Raportissa kerrotaan, että suurlähetystöjen työntekijöiden oireet ovat aitoja ja uskottavia, ja ne voivat olla ulkoisen tahon aiheuttamia. 

Havannan syndroomasta kärsivät kertovat tunteneensa muun muassa paineesta päässään ja kuulevansa tietystä suunnasta tulevaa huminaa. Jotkut ovat tunteneet huimausta, pahoinvointia ja väsymystä. Havannan sydroomasta alettiin puhua vuonna 2016, jolloin yli 200 Yhdysvaltain suurlähetystön työntekijää kertoi kärsivänsä oireista.

Oireita havaittiin ensimmäisen kerran Yhdysvaltain ja Kanadan lähetystöissä Kuuban pääkaupungissa Havannassa, mistä tauti on myös saanut nimensä.

Aluksi Yhdysvaltain hallinto ei tutkinut työntekijöiden raportoimia oireita sen tarkemmin. Viimeisen vuoden aikana oireita on kuitenkin alettu tutkia vakavasti ja kaikkia hallinnon työntekijöitä on pyydetty kertomaan, mikäli he kokevat vastaavia oireita. Kehotuksen myötä tapauksia on raportoitu ainakin tuhat ympäri maailman. 

Raporttien löydökset ristiriitaisia

Tammikuussa julkaistu Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n tutkimus ei löytänyt todisteita ulkomaisen vallan laajasta kampanjasta.

CIA totesi, että monet tapauksista voidaan selittää luonnollisilla syillä tai stressillä. CIA kuitenkin myönsi, että suuri osa tapauksista on selittämättömiä. 

IC:n uusi raportti tutki yli tuhat salaista asiakirjaa ja haastatteli lukuisia henkilöitä, jotka kärsivät tietynlaisista oireista. Tämä raportti puolestaan toteaa, että nämä kyseiset tutkitut tapaukset eivät ole selitettävissä luonnollisilla syillä. Raportissa epäillään, että oireet on voinut aiheuttaa jokin ulkoinen lähde tai laite. 

IC:n tutkimuspaneeli löysi neljä oireiden perusominaisuutta, jotka sopivat kaikkiin tapauksiin. Näihin lukeutuu paineen tunne ja tunne siitä, että huminaa tai vastaavaa tulee tietyltä suunnalta. 

Pulssimainen energia selittäisi oireet

Raportissa tutkittiin viittä mahdollista tekijää, jotka voisivat aiheuttaa kyseisiä oireita: akustisia signaaleja, kemiallisia ja biologisia tekijöitä, ionisoivaa säteilyä, ympäristötekijöitä sekä radiotaajuutta ja muuta sähkömagneettista energiaa. Lisäksi tutkittiin, voisiko jokin piilotettu laite aiheuttaa oireita. 

Tutkimuspaneeli selvitti, että psykologiset tai sosiaaliset tekijät eivät yksissään ole voineet aiheuttaa kaikkia oireita, mutta ne ovat voineet myötävaikuttaa oireiden kokemiseen. Myöskään ympäristötekijät eivätkä lääketieteelliset tekijät yksinään ole aiheuttaneet oireita. 

Tutkimuksen mukaan pulssimainen sähkömagneettinen energia selittää uskottavasti kaikki neljä oireiden perusominaisuutta. Raportti kertoo, että standardimallista poikkeavat antennit voisivat aiheuttaa oireisiin sopivia reaktioita ihmiseen. Lisäksi antenni on mahdollista piilottaa ja sen signaali kulkee ilman kautta ja seinien läpi.

Raportissa ei täsmennetä, minkälaista antennia tai laitetta tarkallaan ottaen tutkimuspaneeli epäilee. 

Toiseksi mahdolliseksi oireiden aiheuttajaksi rapotti esittää jonkinlaisen ultraäänen. Haasteena ultraäänessä on se, että se ei kulje yhtä helposti seinien läpi ja näin ollen ultraäänen aiheuttajan tulisi olla lähellä kohdetta.

Useat henkilöt USA:n hallinnossa epäilevä, että Venäjä olisi teon takana. Mitään ratkaisevia todisteita ei ole esitetty.  

Lue myös:

    Uusimmat