Mausteinen Chai-tee lämmittää pakkaspäivänä

Talvisena pakkaspäivänä on mukava juoda kuppi höyryävän lämmintä teetä. Näin joulun alla maistuu vanha intialainen Chai-tee, jolle makua antavat voimakkaat itämaiset mausteet neilikka, inkivääri, pippuri, anis tai kardemumma. Kuumennettu ja vaahdotettu maito antaa juomalle kauniin vaalean kuparinruskean sävyn. Chai-teehen sopivia teelaatuja ovat esimerkiksi Assam, Ceylon, Darjeeling, Nilgiri tai Sikkim. Makeutta teehen saa hunajalla tai sokerilla.

Chai-teetä kutsutaan myös nimellä masala chai. Sanaa chai käytetään eri puolilla maailmaa, ja se on tunnettu jo 400-luvulla tiibetiläisten ja mongolien keskuudessa heidän suosikkijuomansa maitoteen nimenä. Yhdysvalloissa suosittua teetä kutsutaan nimellä chai-tea latte.

Chai-tee lattea

2 lasillista 5 dl vettä 6 neilikkaa 1 kanelitanko 8-10 kardemummansydäntä 3-4 tl mustaa teetä 3 dl maitoa 1-2 rkl hunajaa tai ruokosokeria

Käytä raikasta, kylmää vettä. Kuumenna vesi ja anna sen vain hieman poreilla ennen kuin lisäät mausteet. Keitä hiljalleen 10 minuuttia. Lisää tee ja anna hautua 5-7 minuuttia. Teen tulee olla vahvaa, mutta älä hauduta sitä liian kauan, muuten se maistuu karvaalta.

Lämmitä maito hitaasti kattilassa ja vispaa vaahdoksi. Älä keitä! Siivilöi tee ja lisää maito. Ripottele hieman kardemummaa pinnalle. Tarjoa kuumana.

Lue myös:

    Uusimmat