Matti Vanhanen: Sukupolvenvaihdos yrityksessä kova henkinen haaste

Miten sujuvat sukupolvenvaihdokset suomalaisyrityksissä? 25:25

Studio55.fi -ohjelmassa vierailleen Matti Vanhasen mukaan sukupolvenvaihdos yrityksessä on samaan aikaan sekä haaste että mahdollisuus.

Perheyritysten liiton puheenjohtajan Matti Vanhasen mukaan noin 80 prosenttia Suomessa toimivista yrityksistä on luonteeltaan perheyrityksiä. Lähivuosina erittäin suuri osa etenkin suurten ikäluokkien johtamista perheyrityksistä on tulossa sukupolvenvaihdokseen.

Sukupolvenvaihdoksessa ongelmia aiheuttavat muun muassa kysymykset siitä, kuka ottaa päävastuun yrityksestä, miten omaisuus jaetaan, ja missä vaiheessa vanhemmat luopuvat yrityksestä.

– Luopuminen on kova henkinen juttu. Lapset eivät välttämättä uskalla ottaa puheeksi sitä, että jokohan olisi aika luopua tästä, toteaa Vanhanen.

Sukupolvenvaihdos vaikuttaa myös yrityksen sidosryhmiin: asiakkaat, yhteistyökumppanit ja työntekijät saattavat kokea epävarmuutta siitä, miten toiminta jatkuu. Useimmille yrityksille sukupolvenvaihdos on kuitenkin suuri mahdollisuus.

– (Yritykseen) tulee uudet vetäjät, jotka ovat seuraavat 25 vuotta siinä. He asettavat omat visionsa, uskaltavat ottaa riskiä, ja viedä sitä (yritystoimintaa) eteenpäin, sanoo Vanhanen.  

Miten nykyinen perintö- ja lahjaverotus vaikeuttavat Vanhasen mukaan sukupolvenvaihdoksia yrityksissä? Mitä asialle pitäisi tehdä? Katso Vanhasen haastattelu kokonaan! 

Lue myös:

    Uusimmat