Matthew Perry kertoi elämäkerrassaan karulla tavalla kohtalokseen koituneen lääkeaineen käytöstä: "Nimeni on kirjoitettu siihen"

Frendeistä tuttu näyttelijä Matthew Perry on kuollut 54-vuotiaana – löytyi lähteiden mukaan porealtaasta 1:35
Näin Frendit-tähti Matthew Perryn kuolemasta uutisoitiin lokakuussa

Matthew Perry kertoi vuonna 2022 ilmestyneessä omaelämäkerrassaan Frendit, rakkaudet ja iso kamala juttu, että hänet lopulta tappanut lääkeaine ketamiini oli tullut näyttelijälle erittäin tutuksi.

28. lokakuuta yllättäen menehtyneen kanadalaisnäyttelijä Matthew Perryn  kuolinsyyksi varmistui perjantaina 15. joulukuuta tapaturma, joka johtui ketamiini-lääkkeen aiheuttamasta akuutista vaikutuksesta. Ketamiinia käytetään masennuksen hoidossa, mutta myös huumausaineena.

Frendit-sarjan Chandler Bingina parhaiten tunnettu Perry oli kuollessaan 54-vuotias.

Vuonna 2022 julkaistussa omaelämäkerrassaan Frendit, rakkaudet ja iso kamala juttu Perry kertoi ketamiinin käytöstään, joka oli hänelle erittäin tuttu lääkeaine. Los Angelesin lääkintäviranomaisten mukaan näyttelijä oli ollut noin kymmenen päivää ennen kuolemaansa ketamiinihoidossa masennuksen ja ahdistuksen takana. 

Hoito oli entuudestaan tuttu hänelle. Muun muassa vuonna 2020 pandemia-aikana Perry oli kertomansa mukaan sveitsiläisellä kuntoutusklinikalla hoidossa ollessaan saanut "päivittäisiä ketamiiniannoksia".

– Ketamiini oli 1980-luvulla hyvin suosittu katuhuume. Nyt siitä on olemassa synteettinen muoto, ja sitä käytetään kahteen tarkoitukseen: kivun lievittämiseen ja masennuksen hoitoon. Nimeni on kirjoitettu siihen, sitä voitaisiin yhtä hyvin kutsua "Mattyksi", Perry kuvaili kertoessaan kirjassaan siitä, kuinka tuttu lääke hänelle oli. 

Perry kuvaili lääkkeen vaikutuksen olleen kuin "jättimäinen uloshengitys". Perryn mukaan klinikan henkilökunta oli antanut sitä hänelle tiputuksella samalla, kun hän kuunteli musiikkia silmät sidottuna. Näyttelijä kertoi, että lääkeaine vei hänet usein omiin maailmoihinsa ja sai pelkäämään kuolemaa. 

– Luulin usein, että tulisin kuolemaan sen tunnin aikana. Ajattelin, että "oho, näin tapahtuu, kun kuolee". Silti lähdin jatkuvasti mukaan tähän paskaan, koska se oli jotain erilaista, ja kaikki erilainen on hyvä asia, Perry kertoi kirjassaan. 

– K:n ottaminen on kuin saisi iskun päähän jättimäisellä onnen lapiolla. Mutta krapula oli kova ja painoi enemmän kuin lapio. Ketamiini ei ollut minua varten, Perry lisäsi.

Tästä kuvailusta huolimatta Perryn tiedetään jatkaneen ketamiinihoitoja sveitsiläisen klinikan hoitojakson jälkeenkin. Kuitenkin ketamiini, joka Perryn elimistöstä löydettiin hänen kuolemansa jälkeen, ei voinut olla peräisin hänen viimeiseksi jääneestä hoidostaan, sillä lääkeaineen puoliintumisaika on vain muutamia tunteja. 

Kuolinsyyntutkinnan mukaan Perryn elimistössä ollut ketamiini oli aiheuttanut sydämen ylirasittumisen ja hengityselimistön lamaantumisen. Perryn kotoa tai porealtaan läheltä, josta eloton näyttelijä löydettiin, ei löytynyt raporttien mukaan laittomia huumeita. 

Tapaturmaiseen kuolemaan vaikuttivat raportin mukaan myös hukkuminen, sepelvaltimotauti ja opioidivieroitukseen käytettävä buprenorfiini.

Lue myös:

    Uusimmat