Matkailussa koetaan pian hyppäys – asiantuntija pitää korona-ajan turismia mielenkiintoisena kokeiluna: "Täydellistä turvaa on mahdotonta saada"

8:21
Tuomas Aivelo kertoo Uutisaamussa, miten matkailun lisääntyminen saattaa vaikuttaa virustilanteeseen.

Torstain Uutisaamussa vieraillut evoluutiobiologi Tuomas Aivelo ei ole erityisen huolissaan matkailun vaikutuksista Suomen koronatilanteeseen, mutta pitää matkakohteiden lisääntymistä mielenkiintoisena kokeiluna pandemia-aikana.

Hallitus avasi keskiviikkona matkustusrajoituksia. Suomeen voi nyt matkustaa 17 Euroopan maasta ja 11 Euroopan ulkopuolisesta maasta.

– Odotettavissa oleva päätös, sillä tartuntojen määrä kaikissa näissä maissa on suhteellisen matala, Aivelo arvelee.

Hallituksen peruste juuri näiden maiden valinnalle on, että niissä on ollut enintään kahdeksan tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden viimeisen kahden viikon aikana.

– Tietyllä tavalla mielivaltainen luku, minkä takia juuri kahdeksan? Aivelo ihmettelee.

– Sikäli on tietysti järkevää, että matkustus maihin, joissa tartuntatilanne on suunnilleen sama kuin Suomessa, sallitaan. Silloin riski siitä, että joku tuo taudin mukanaan ei kasva.

Rajoituksissa ei kuitenkaan huomioida sitä, millaiset suositukset nämä maat ovat asettaneet muihin maihin matkustamisesta.

– Tietenkin riskejä on. Täydellistä turvaa on mahdotonta saada.

"Mielenkiintoinen kokeilu"

Aivelo ei näe uusien matkustusmahdollisuuksien juurikaan lisäävän riskiä uudesta koronapiikistä.

– Kyllähän Suomen sisälläkin on edelleen tartuntoja, joten riski on, että tilanne voi ryöpsähtää käsistä jo Suomen sisälläkin, hän kertoo.

– Ratkaisevana tekijänä on, kuinka paljon tartuntoja tulee ulkomailta, ja kuinka hyvin ne pystytään tunnistamaan. Yksittäistapauksia tulee varmasti.

Hän uskoo, että ulkomailta kulkeutuvia tapauksia pystytään hallitsemaan testauksella ja maahan tulevien hyvällä informoinnilla.

Hän kuitenkin muistuttaa, että sitä, kuinka paljon uusia tapauksia Suomeen tulee kulkeutumaan ulkomailta, ei tiedetä.

– Tämä on tavallaan mielenkiintoinen kokeilu siinä mielessä, että näemme, kuinka hyvin matkustaminen toimii pandemia-aikana.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja