Mainos

Matinkylän työmaalla puutteita: Räjäytyssuunnitelma uupui

Matinkylän työmaalla ei oltu laadittu räjäytyssuunnitelmaa, kertoo aluehallintoviraston työsuojeluinsinööri Jukka Hietavirta.

Työmaalla tehdyssä räjäytyksessä lensi kiviä viereisen kerrostalon ikkunoihin rikkoen niitä. Kiviä putosi myös työmaan viereiselle kävelytielle, ja niitä lensi lähellä olevan Ison Omenan kauppakeskuksen lasikaton läpi. Loukkaantuneita on seitsemän.

Hietavirran mukaan räjäytyssuunnitelma laadittiin vasta onnettomuuden jälkeen.

Räjäytyssuunnitelma on pakollinen työmailla, joissa tehdään räjäytystöitä.

- Suunnitelmaan kuulu oikeastaan kaikki oleellinen: tiedot porauksesta, käytettävistä räjähteistä, peittämisestä, varoalueista. Kuka tekee, mitä tekee, missä tehdään ja milloin tehdään, Hietavirta listaa.

Räjäytyspaikan suojauksessa vaikuttaisi olevan monia puutteita. Räjäytystyötä tehtiin kalliorinteellä, ja räjäytyspaikka oli suojattu kumimatoilla.

- Räjäytettävä kohta on ollut puutteellisestii peitetty. Siellä on alustavan tiedon mukaan eräs silminnäkijä kertonut, että välittömästi tämän räjäytyksen jälkeen räjäytettävän kohdan päällä olevat peitteet olivat pudonneet, mikä on sitten taas omalta osaltaan johtanut siihen, että kiviä on päässyt sinkoutumaan ympäristöön, Hietavirta kertoo.

Henkilövahinkoihin johtavat onnettomuudet ovat Hietavirran mukaan räjäytystöissä harvinaisia.

- Nyt kiviä on lentänyt aika moneen suuntaan, aika pitkälle matkalle, eli aika paljon on mennyt pieleen peittämisessä ja koko räjäytyksessä, Hietavirta summaa.

Aluehallintovirasto tutkii onnettomuutta työturvallisuusrikollisena.

Katso Kirsi Alm-Siiran raportti (Seitsemän uutiset 3.7.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.