Maskisuositus tarkoittaa joukkoliikenteessä maskipakkoa, sanoo Aronkytö – "Uskoisin, että ne suositukset, jotka tulevat THL:stä ovat ikään kuin ministeriön kuittaamia"

4:49

THL:n ennakoidaan antavan maskisuosituksen lähipäivien aikana. Ministeriöstä ei kommentoida THL:n mahdollista suositusta, mutta huomautetaan, että hallituksen nykyistä linjaa voidaan tarpeen mukaan muuttaa.

Tuoreella Helsinki-Vantaan koronatestauspisteellä haastateltu Vantaan sosiaali- ja terveysjohtaja pitää THL:n suosituksia ministeriön hyväksyminä. 

Onko todennäköistä, että myös ministeriö antaa oman suosituksensa asiasta?

– THL on kansallinen viranomainen, joka tutkii ja antaa suosituksia. Uskoisin, että ne suositukset, jotka tulevat THL:stä ovat ikään kuin ministeriön kuittaamia, toteaa Timo Aronkytö.

Onko niin, että tämä suositus on muodostumassa jopa maskipakoksi?

– Suositus tarkoittaa sitä, että eri toimijat miettivät, miten he soveltavat maskeja omassa toiminnassaan. Esimerkiksi joukkoliikenne laatii järjestyssäännöt sen mukaan ja silloin se käytännössä tarkoittaa, että joukkoliikenteessä on maskipakko, sanoo Aronkytö.

"En kommentoi THL:ää miltään osin"

Ministeriössä pidetään kieli keskellä suuta. 

– En kommentoi THL:ää miltään osin. Sosiaali- ja terveysministeriön osalta aikaisemmat lausumani pitävät edelleen paikkansa. Hallituksen linjaus voimassa ja sitä tarpeen mukaan voidaan muuttaa, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila.

Maskisuositus oli esillä myös aiemmin kesällä. Kesäkuussa valtioneuvostosta kerrottiin, että hallitus ei aio tehdä yleistä suositusta maskien käytöstä. Hallitus kuitenkin katsoo, että suojusta voi käyttää toisten ihmisten suojaamiseksi paikoissa ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista, esimerkiksi joukkoliikenteessä ruuhka-aikoina.

Video: Tuleeko Suomeen maskipakko? Entä mihin voi matkustaa? – MTV kokosi koronaviruksen tuoreimmat käänteet

7:19

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja