Märtha Louise ja Ari Behn vihittiin avioliittoon

Norjan prinsessa Märtha Louise ja kirjailija Ari Behn on vihitty avioliittoon iltapäivällä Nidarosin keskiaikaisessa katedraalissa Trondheimissa.

Märtha Louise ja Ari sanoivat toisilleen "tahdon" seremoniassa, johon osallistuivat prinsessan vanhemmat kuningatar Sonja ja kuningas Harald, muita kuninkaallisia sekä lukuisa joukko julkisuuden henkilöitä. Juhlavieraiden joukossa olivat muiden muassa Tanskan kuningatar Margareeta II, Espanjan prinssi Felipe, Ruotsin prinsessa Viktoria ja Englannin prinssi Edward.

Monet viikinkien perustaman Trondheimin kaduille kokoontuneet norjalaiset olivat pukeutuneet kansallispukuihin heiluttamaan Norjan lippuja. Prinsessan puolisovalintaa vastustaneet pysyivät kotona.

Valkoiseen, liljoin koristeltuun silkkipukuun pukeutunut Märtha Louise saapui goottilaiseen kirkkoon hevosvaunuilla. Sulhanen oli pukeutunut mustaan pukuun, jota koristi kielo. Vihkipari antoi toisilleen valkokultaiset sormukset. Märtha Louise liikuttui kyyneliin seremonian aikana.

Kiistelty sulhanen

Märtha Louise, 30, menettää avioliiton myötä arvonimen "hänen kuninkaallinen korkeutensa" eikä hän ole enää alkuvuodesta lähtien saanut kuningasperheelle tarkoitettuja valtion määrärahoja. Häntä voidaan kuitenkin kutsua edelleen prinsessaksi. Märtha Louise on muun muassa opiskellut vaihtoehtoisia hoitomuotoja ja lukenut satuja televisiossa.

Behnistä, 29, ei tullut prinssipuolisoa, vaan hänen on virallisissa yhteyksissä pysyteltävä taka-alalla. Behn on boheemina pidetty mies, joka on julkaissut yhden 44-sivuisen novellikokoelman ja herättänyt huomiota muun muassa tekemällä televisio-ohjelman Las Vegasin prostituoitujen kokaiininkäytöstä.

Mielipidekyselyjen mukaan 43 prosenttia norjalaisista on sitä mieltä, että Märtha Louisen ja Haakonin puolisovalinnat ovat heikentäneet kuningashuoneen asemaa. Yhdeksän prosenttia haastatelluista katsoi, että valinnat ovat vahvistaneet kuningashuoneen asemaa.

Illalla järjestettäviin juhlaillallisiin oli määrä osallistua yli 400 vierasta. Luvassa oli myös suuri ilotulitus.

Märtha Louisen ja Behnin häät olivat Norjan toiset kuninkaalliset häät vuoden sisällä. Prinsessan nuorempi veli prinssi Haakon meni viime elokuussa naimisiin Oslossa Mette-Marit Tjessem Höibyn kanssa.

Norja-lippu

(MTV3-STT-DPA-NTB-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat