Mainos

Markkoja ei tarvitse vaihtaa euroihin

Yli puolet suomalaisista luulee, että markat on vaihdettava euroihin pankeissa ensi vuoden alussa, paljastaa valtiovarainministeriön ja EU:n teettämä selvitys. Niin ei kuitenkaan tarvitse tehdä, vaan markkoja voi käyttää normaalisti kaupoissa helmikuun loppuun asti.

Saman selvityksen mukaan tähän mennessä kaksi kolmesta suomalaisesta on jo harjoitellut markkahintojen muuttamista eurohinnoiksi ja päin vastoin. Rahauudistuksen suurin hankaluus onkin hintavertailujen tekemisen vaikeus arvioivat kyselyyn vastanneet.

Entistä suurempi osa kansasta hyväksyy nyt euron. Tällä hetkellä 65 prosenttia hyväksyy sen, että Suomi siirtyy markasta euroon ensi vuonna.

Pankkien vaihtokäytäntö vielä epäselvä

Suomalaiset pankit eivät ole vielä ratkaisseet kantaansa siihen, ottavatko ne vastaan markkoja ja perivätkö ne maksun euroiksi vaihdosta, kun markka lakkaa olemasta laillinen maksuväline 1. maaliskuuta.

Pankeilla ei ole velvollisuutta ottaa markkoja vastaan, mutta halutessaan ne voivat sen tehdä. Myös maksun periminen on mahdollista. Nykyisin pankkien palvelut on hinnoiteltu erikseen. Lisäksi niillä on usein eri maksut erilaisille omillekin asiakkaille. Suurimmat maksut peritään asiakkailta, jotka eivät ole pankin asiakkaita.

Vain Suomen Pankilla on velvollisuus ottaa vastaan markkoja maaliskuun jälkeenkin eikä se saa veloittaa vaihdosta maksua. Suomen Pankilla on kuitenkin konttoreita Helsingin lisäksi vain Turussa, Tampereella, Oulussa ja Kuopiossa.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.