Marjoista valmistettu jälkiruoka aiheutti ruokamyrkytyksen lähes 300:lle – Helsingissä viime vuonna yli 20 epidemiaa

6:24
Video: Riittääkö käsien pesu ja suojaako kerran sairastettu noro tartunnalta? Toimi näin, jos kotona tai työpaikalla sairastetaan

Helsingin kaupunki tiedottaa selvittäneensä viime vuonna yhteensä 23 ruokamyrkytysepidemiaa. Epidemioista kuusi aiheutui noroviruksesta.

Isoimman viime vuonna Helsingissä selvitetyn ruokamyrkytysepidemian aiheutti tiedotteen mukaan keskuskeittiössä ulkomaisista pakastemarjoista valmistettu jälkiruoka, joka sairastutti ainakin 287 henkilöä.

– Ruokavirasto ohjeistaa kuluttajia ja elintarvikealan toimijoita kuumentamaan ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat vähintään viiden minuutin ajan 90 asteessa tai keittämään ne kahden minuutin ajan, Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg muistuttaa tiedotteessa.  

Muut norovirusepidemiat liittyivät simpukoiden tai ostereiden syöntiin.

Helsingissä selvitettiin viime vuonna myös yhtä kampylobakteeritartuntaa, jonka syynä oli riittämättömästi kypsennetty ankanliha, sekä yhtä salmonella- ja kolmea listeriabakteeritartuntaa.

Osan ruokamyrkytyksistä aiheuttivat epähygieeniset työskentelytavat ravintoloissa.

Helsingissä selvitettiin tiedotteen mukaan viime vuonna yhteensä 555 pääasiassa yksittäistä ruokamyrkytysepäilyä. Suurimmassa osassa tapauksista aiheuttajaa ei saatu selville tai sairastumisen ei voida osoittaa liittyneen ruokailuun. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja