Maria Ohisalon uhkailusta syytetty tuhri myös putkaa teksteillään – puolustus pitää viestejä pommintekokoulun käymisestä "suunsoittona"

2:41

Sisäministeri Maria Ohisaloon (vihr.) kohdistuneesta laittomasta uhkauksesta syytetyn puolustus on sitä mieltä, että mies ei ole syyllistynyt laittomaan uhkaukseen julkaisessaan Instagramissa erilaisiin väkivallantekoihin viittaavia julkaisuja.

– Suomessa on vaan niin sairaita valehtelijoita, että todellakin kovemmat keinot täytyy oottaa haltuun. Olen juuri itse pommintekokoulussa ja kun valmistun, osaan toteuttaa mitä tahansa. Laitan sinne sisäministeriöön myös pakettia tulemaan, mies oli kommentoinut Maria Ohisalon Instagram-tilillä.

Sitä ennen hän oli kertonut suunnittelevansa pommirekan ajamista Helsingin Pasilassa sijaitsevan poliisitalon kupeeseen. Mies oli hyvin tyytymätön poliisiin ja katsoi näiden syyllistyneen rikoksiin. Hän vaati Ohisaloa ottamaan kantaa poliisirikosten tutkinnasta ja kommentoimaan asiaa.

Kyseisessä Ohisalon tilillä julkaistussa Instagram-kuvassa juhlistettiin Minna Sillanpäätä. Syytetty oli vastannut kommentissa, että hänestä tulisi juhlistaa mieluummin murhaaja Sanna Sillanpäätä.

Muutamaa päivää myöhemmin hän on julkaissut omalla tilillään kuvan, jossa Maria Ohisalon päälle oli asetettu tähtäinristikko. Kuvatekstissä hän syytti tätä pelkuriksi ja katsoi tämän olevan vastuussa poliisin toimista, joita mies oli aiemmin runsaasti kritisoinut.

– Viesti on selkeä. Häneltä ei vastausta ja bannit. Täytyy varmaan lähteä metsästämään tätä ämmää, kuvateksti jatkui.

Puolustus pitää ilmaisua monitulkintaisen

Miehen puolustuksen mukaan ensimmäinen kommentti ei täytä rikoksen tunnusmerkkejä, ja luonnehtii sitä ”yleisluonteiseksi suunsoitoksi”. Puolustus myös kommentoi, että ilmaisu ”paketin lähettämisestä” on jokseenkin monitulkintainen.

Toisen kuvan osalta puolustus vetoaa siihen, että Ohisalo oli estänyt hänen tilinsä, joten hänen julkaisemansa kuva ei enää suoraan tulisi Ohisalon tietoon. Erimielisyyttä oli siitä, miten pitkään kuva on ollut nähtävissä.

Puolustuksen mukaan miehen tarkoituksena oli kommentoida negatiivista kokemustaan Ohisalosta tämän jätettyä vastaamatta hänen aikaisempiin viesteihinsä.

– Vastaaja on tarkoittanut kommentillaan aikovansa vaatia asianomistajalta vastausta, kuten valtion virkamieheltä sopii odottaa, puolustus kirjoittaa vastauskessaan.

– Asianomistajan Instagram-tilille kirjoitettujen kommenttien osalta kyse on ollut niin ikään turhan provosoivasti ilmoitetusta tyytymättömyydestä ministerin ja hänen henkilökuntansa vastaamattomuuteen.

Kirjoitteli putkan seinään huorittelua ja tappotekstejä

Syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta laittomasta uhkauksesta ja lisäksi poliisimieheen kohdistuneesta kunnianloukkauksesta ja poliisin virkatunnuksen luvattomasta käytöstä sosiaalisen median tunnuksena. Kaksi viimeksi mainittua rikosta eivät suoraan liity Ohisalon uhkaukseen, mutta liittyvät miehen kielteiseen käsitykseen poliisin toimia kohtaan, jotka olivat sytyke muulle viestittelylle.

Mies oli kirjoitellut runsaasti väkivaltaan viittaavia viestejä, kertoen muun muassa pitävänsä jonkinlaista kaasuiskua viranomaisia vastaan toivottavana.

– Piirtyy kuva, että henkilö on hyvinkin aggreesiivinen ja väkivaltaa ihannoiva, syyttäjä totesi oikeudessa.

Syyttäjä esitteli todisteena myös kuvia putkatilasta ja putkan vessasta, jossa mies oli töhrinyt tiloja useita kertoja kirjoituksilla, joissa kehotettiin tappamaan Ohisalo ja huoriteltiin tätä.

Puolustus pitää epäselvänä, mikä osuus teksteistä on miehen kirjoittamia, mutta myöntää kirjoitelleensa joitain tekstejä.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja