Mansikoista satoa vasta heinäkuussa

Mansikoita joudutaan tänä kesänä odottelemaan selvästi tavallista pitempään. Viileän kevään ja alkukesän vuoksi satokauden alku venyy heinäkuun alkuviikoille asti. Ensimmäiset harson alla kasvaneet mansikat ovat tulossa markkinoille juhannuksen jälkeen, mutta avomaalla poiminta aloitetaan vasta heinäkuun alussa. Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton arvion mukaan pääsatokausi ajoittuu heinäkuun puoliväliin.

Alueelliset erot mansikan kypsymisessä jäänevät pieneksi. Satokauden aikaisimmat marjat kerätään tavallisesti Lounais-Suomessa, mutta tänä vuonna siellä ollaan samassa kasvuvauhdissa kuin muuallakin maassa.

Kylmä sato verotti myös mansikkakasvustoja, eikä tänä vuonna päästä viime vuoden kaltaisiin satomääriin.

-Näyttää siltä, että eniten kärsivät vanhat kasvustot ja viime syksynä istutetut taimet. Parhaassa satoiässä olevat taimet kestivät paukkupakkaset parhaiten, arvioi liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo maanantaina.

Kasvihuonemansikat riittävät juhannuksen yli

Näkymät ovat samanlaiset myös Suonenjoen seudulla, jossa kasvaa noin viidennes Suomen mansikkasadosta.

-Kasvihuoneista mansikkaa on saatu noin kolmen viikon ajan. Kasvihuonemarjaa riittänee myyntiin juhannuksen jälkeiseen aikaan. Ensimmäiset harson alla kasvaneet mansikat kypsyvät viikon kuluttua juhannuksesta, arvioi Suonenjoen Seudun marjanviljelijäin yhdistyksen toiminnanjohtaja Ilkka Voutilainen.

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitosta muistutetaan, että mansikoita ostettaessa kannatta pitää silmällä alkuperäismerkintöjä. EU:n määräysten mukaan kuluttajalla on oikeus tietää, missä hänen ostamansa marjat on viljelty.

Mansikan alkuperämaamerkinnän tulee olla selvästi esillä jokaisella myyntipaikalla joko marjalaatikossa tai tuotteen välittömässä läheisyydessä. Lisäksi laatikoissa tulee olla viljelijän nimi tai tunnus.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja