Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Mansikka on maukas epähedelmä

mansikoita
mansikoitaCopyright Alma Media Oyj 2000
Julkaistu 28.06.2000 03:20

Suomalaisten suosikkimarja mansikka ei oikeastaan ole lainkaan marja, vaan ruusukasvien heimoon kuuluva epähedelmä. Kasvitieteellisesti marjalla tarkoitetaan kasvia, jossa hedelmäliha kehittyy emistä siemenen ympärille. Mansikan "marja" sen sijaan muodostuu paisuneesta kukintopohjasta, jonka pinnalla on kymmenittäin keltaisia siemeniä. Muita epähedelmiksi luokiteltavia kasveja ovat mm. viikuna ja ananas.

Suven suosituin epähedelmä on yli 90-prosenttisesti vettä. Mansikan maku muodostuu hedelmähapoista, kivennäisaineista ja sokereista, joita siinä on noin viisi prosenttia. Maun syntyminen on jossain määrin mystinen seikka, sillä samankin taimen kaksi vierekkäistä mansikkaa saattavat maistua erilaisilta. Syytä tähän ei tiedetä. Se kuitenkin tiedetään, että makuun vaikuttavat monet eri tekijät, joista tärkein on mansikkalajike. Eri lajikkeissa on eri suhteissa hedelmähappoja ja sokereita, joista syntyy tuttu makunautinto. Suomen aurinkoinen ja kohtalaisen viileä kesä luo otolliset kasvuolot aromikkaiden mansikoiden muodostumiselle. (Finfood)

Lisää aiheesta:

Näitä tuttuja valmisruokia suomalainen suosii joulupöydässä – pakastepitsojenkin menekki kasvaa pyhinä
Kuitulisiin liittyy harhakäsitys – Hanna Partanen muistuttaa: "Ei todellakaan valitettavasti niin ole"
Työpaikka, parisuhde ja terveys – Juho-Pekka menetti kaiken lyhyessä ajassa
Inhottavasta silmäongelmasta ei kostutustipoilla pääse eroon
Yleellisen samppanjapullon historia yllättää: "Ei voi kätkeä pommia"
Kuinka kauan avattu glögi säilyy? Vastaus saattaa yllättää
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 11:30
    Jouluruoka

    Näitä tuttuja valmisruokia suomalainen suosii joulupöydässä – pakastepitsojenkin menekki kasvaa pyhinä

  • 08:41
    Ravitsemus

    Kuitulisiin liittyy harhakäsitys – Hanna Partanen muistuttaa: "Ei todellakaan valitettavasti niin ole"

  • 06:37
    Asian ytimessä.doc

    Työpaikka, parisuhde ja terveys – Juho-Pekka menetti kaiken lyhyessä ajassa

  • Eilen19:08
    Silmäsairaudet

    Inhottavasta silmäongelmasta ei kostutustipoilla pääse eroon

  • Eilen18:15
    Kuohuviini

    Yleellisen samppanjapullon historia yllättää: "Ei voi kätkeä pommia"