Mansikka on maukas epähedelmä

Suomalaisten suosikkimarja mansikka ei oikeastaan ole lainkaan marja, vaan ruusukasvien heimoon kuuluva epähedelmä. Kasvitieteellisesti marjalla tarkoitetaan kasvia, jossa hedelmäliha kehittyy emistä siemenen ympärille. Mansikan "marja" sen sijaan muodostuu paisuneesta kukintopohjasta, jonka pinnalla on kymmenittäin keltaisia siemeniä. Muita epähedelmiksi luokiteltavia kasveja ovat mm. viikuna ja ananas.

Suven suosituin epähedelmä on yli 90-prosenttisesti vettä. Mansikan maku muodostuu hedelmähapoista, kivennäisaineista ja sokereista, joita siinä on noin viisi prosenttia. Maun syntyminen on jossain määrin mystinen seikka, sillä samankin taimen kaksi vierekkäistä mansikkaa saattavat maistua erilaisilta. Syytä tähän ei tiedetä. Se kuitenkin tiedetään, että makuun vaikuttavat monet eri tekijät, joista tärkein on mansikkalajike. Eri lajikkeissa on eri suhteissa hedelmähappoja ja sokereita, joista syntyy tuttu makunautinto. Suomen aurinkoinen ja kohtalaisen viileä kesä luo otolliset kasvuolot aromikkaiden mansikoiden muodostumiselle. (Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat