Malttia juhannusliikenteeseen: Nämä ovat onnettomuuksien yleisimmät syyt

Goodyearin vuosittaisesta rengasbarometristä selviää, että pohjoismaalaiset uskovat onnettomuuksien johtuvan useimmiten kuljettajan puutteellisista ajotaidoista.

Teillä tapahtuvien onnettomuuksien taustalla voi olla useita eri tekijöitä, mutta pohjoismaalaiset ovat samaa mieltä siitä, että ratin takana istuva on useimmiten liikenneonnettomuuksien aiheuttaja. Toiseksi yleisimmin onnettomuusriskinä pidettiin alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisina olevia kuljettajia.

Rengasbarometrin mukaan yllä mainittujen lisäksi yleisimmät liikenneonnettomuuksien syyt ovat vanhat ja kuluneet renkaat, huonkuntoiset tiet, ylinopeus, huonokuntoiset tiet ja huonolaatuiset uudet renkaat.

– Monet tekijät voivat aiheuttaa liikenneonnettomuuksia, ja kuljettajan toiminta ratin takana on monissa tapauksissa ratkaiseva tekijä. Taitavinkaan kuljettaja ei voi aina kompensoida taidoillaan olosuhteita, kuten keliä, huonoja renkaita tai muiden tielläliikkujien ennalta arvaamattomuutta. Liikenneturvallisuuden kannalta on tärkeää, että jokainen vastaa siitä, että auto on ajokuntoinen ja siinä on hyvät renkaat. Jokaisen omalla vastuulla on myös noudattaa nopeusrajoituksia ja pysyä valppaana ratin takana, sanoo Goodyear Dunlopin Pohjoismaiden markkinointijohtaja Linda Brandelius.

Viisi vinkkiä turvallisempaa matkaa varten:

Tiedosta fyysinen kuntosi

Älä aja koskaan, kun olet juonut alkoholia, ottanut lääkettä, joka voi vaikuttaa ajokykyyn, olet hyvin väsynyt tai olet tunnekuohun vallassa – se voi aiheuttaa tarkkaamattomuutta.

Suunnittele matka

Kuljettajat, jotka eivät ole suunnitelleet taukoja matkan varrelle, yrittävät usein sinnitellä vielä hieman pitemmälle ja ajaa vielä muutaman kilometrin. Juuri silloin riskit voivat alkaa kasvaa.

Tarkista renkaat

Rengaspaineet on tarkistettava vähintään kerran kuukaudessa. Muista tarkistaa myös urasyvyys. Riittävä urasyvyys ehkäisee vesiliirron riskiä ja lyhentää jarrutusmatkoja.

Muista turvaväli

Pidä riittävä turvaväli edellä ajavaan autoon. Esimerkiksi jarrutusmatkat märillä teillä ovat kuluneilla renkailla jopa kaksi kertaa pidemmät kuin kuivilla teillä.

Hidasta nopeutta

Hitaasti ajaminen voi olla vaarallista, mutta nopeutta on syytä hidastaa aina vaikeissa olosuhteissa, kuten sumussa, sateella tai auringon häikäistessä. Älä hätäile äläkä hermostu.

Lue myös:

    Uusimmat