Mainos

Mälli jo lähes joka pojan huulessa – Jääkiekkopomo: Tämä on täyttä hölmöilyä

Nuuskaaminen on lisääntynyt rajusti erityisesti urheilijapoikien arjessa. Helsingin Jääkiekkoklubin puheenjohtaja Timo Riikonen on asiasta todella huolissaan.

– Ihan kamalasti nuuskaa käytetään nykyään. A-pojilla eli 19–22-vuotiailla se on yleisintä ja joissakin porukoissa saattaa ihan jokaisella olla mälli huulessa. Meillä se on harkoissa ja pukukopissa kielletty, mutta todella vastenmielistä on tämä kehitys. Facebookissa sitä avoimesti kaupitellaan.

Kansanterveystiedon professori Arja Rimpelän mukaan nuorisolla on väärä käsitys nuuskasta.

–Luullaan, että se on vähemmän vaarallista kuin tupakointi. Nikotiini-addiktio nuuskasta voi tulla jo viikoissa, eikä nuuskan käytön tarvitse silloinkaan olla päivittäistä. Useimmissa nuuskissa on myös enemmän nikotiinia kuin tupakassa ja se menee suusta nopeasti verenkiertoon.

–Nykyään myös tytöt kokeilevat. Vaarallistahan se on, ei kukaan tarvitse nikotiinia. Hammaslääkärit varmasti osaavat kertoa mitä siitä seuraa, ientulehduksia ja suuongelmia. Ja sen lisäksi tietysti syöpäriski kasvaa, kertoo Rimpelä.

Idolit ongelmana

Helsingin Jääkiekkoklubin Riikosen mielestä ongelmana on isoilta saatu esimerkki.

–Minun mielestäni isoin ongelma on idolit eli liigapelaajat ja entiset NHL-starat, jotka esiintyvät televisiossa mälli huulessa. On myös paljon valmentajia, jotka käyttävät nuuskaa.

– Eräskin liigapelaaja kertoi minulle, että hienointa mitä hän tietää, on päästä mökille ajamaan nurmikkoa ja pistää mälli huuleen. En ymmärrä mitä hienoa siinä on, kun en ole edes koskaan kokeillut.

Riikonen myös uskoo, että monissa urheilupiireissä ei ymmärretä nuuskaamisen terveyshaittoja.

– Imagon kannalta juoksulenkkiä ja tupakointia ei voi yhdistää, mutta mälli huulessa voi muka urheilla. Aivan uskomatonta hölmöilyä koko homma, sanoo jo melko tuohtuneella äänellä Timo Riikonen MTV Uutisille.

Suosioon monia syitä

–Sitä voi tehdä vähän salassa, se saattaa olla coolia ja esimerkiksi jääkiekkoidolitkin ovat mälli poskessa. Muutama vuosi sitten urheiluseuramaailmassa saatettiin myös sanoa, että se piristää, kertoo kansanterveystiedon professori Arja Rimpelä.

Nuorten nuuskaamiseen puuttuminen on hankalaa, koska pulaa on sekä resursseista että tahdosta, kertovat koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ammattilaiset. Aihetta ei koeta riittävän tärkeäksi ja toisaalta puuttuu tietoa, työvälineitä ja aikaa. 

Tällä viikolla julkaistussa "Nuorten nuuskaaminen koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ammattilaisten näkökulmasta - Yhteistä linjaa etsimässä?" -tutkimuksessa selvitettiin ammattilaisten näkemyksiä nuuskasta ja nuorten nuuskaamisesta sekä heidän toimenpiteitään nuorten nuuskaamisen ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi.

Väärät käsitykset

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ammattilaiset kaipaisivat keinoja nuorten motivoimiseen ja nuuskaamisen haittojen perustelemiseen nuorille.

Tutkimuksessa nousivat esiin urheilukulttuurin nuuskamyönteisyys sekä savuttomuuskulttuurin vahvistuminen. Nuuskan käyttöä pidetään savukkeita hyväksyttävämpänä.

Tutkimukseen haastateltiin yhteensä 12:sta yläkouluissa, lukioissa tai ammatillisissa oppilaitoksissa toimivaa koulu- tai opiskeluterveydenhuollon ja suun terveydenhuollon ammattilaista eri puolilta Suomea.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.