Maki sushi ja nigiri sushi sekä tonnikalaa chilikastikkeella

Sushi-riisi

  • 2,5 dl sushi-riisiä
  • 3 dl vettä
  • 5 rkl sushietikkaa

Mittaa riisi tarkasti. Pese kylmässä vedessä "rutistelemalla" varovasti. Vaihda vesi n. 8 kertaa, toisin sanoen, kunnes se on kirkasta. Mittaa riisi ja vesi kattilaan. Käännä levy täysille ja kun riisi alkaa kiehumaan käännä keskilämmölle. Keitä n. 20 minuuttia. Nosta kattila levyltä ja anna vetäytyä n. 10 min. Sekoita riisiin n. 5 rkl sushietikkaa (saa valmiina kaupoista!).

Sushi lohi

  • lohifilettä
  • Marinadi:
  • 1,5 dl kuivaa valkoviiniä
  • 50 g suolaa
  • 0,5 dl riisiviinietikkaa

Fileestä poistetaan ruodot ja nahka leikataan pituussuunnassa halki ja nämä kaksi palaa vielä keskeltä poikki. Valmista marinadi ja anna lohipalojen marinoitua n. 20 minuuttia liemessä. Käytä lohi sushiin tai sashimiin.

Makisushi

  • sushiriisiä
  • nori-merilevää
  • kalaa, rapua, vihanneksia tms.

Laita makisu (bambumatto) tasaiselle pinnalle. Aseta nori-merileväarkki matolle. Kastele kädet ja levitä riisiä norin päälle niin, että sen takareunaan jää noin kaksi senttiä tyhjää. Painele riisin keskelle ura, johon laitetaan hieman wasabia ja suikale valittua täytettä. Laita peukalot maton etureunan alle ja pidä muut sormet kevyesti täytteen päällä. Käännä peukaloilla levän etureuna täytteen taakse ja paina varovasti alaspäin, jotta levä tarttuu riisiin. Vedä oikealla kädellä maton etureunaa takareunaa kohti ja painele samalla vasemmalla kädellä varovasti maton päältä. Pyöritä rulla loppuun ja siirrä sivuun muutamaksi minuutiksi ennen leikkaamista. Pyyhi ylimääräiset riisit pois bambumatolta. Kastele veitsi ja leikkaa rullasta noin 1,5 sentin paksuisia kiekkoja ja asettele ne laustaselle. Tarjoa sushin lisukkeena garia (inkivääriä), wasabia ja soijakastiketta. Juomaksi käy sake, olut, valkoviini tai vihreä tee.

Tonnikalaa ja chilikastiketta (2 annosta)

  • 200 g raakaa sashimi-tonnikalaa
  • 1 rkl kimchee-chilikastiketta
  • 1 tl seesamiöljyä
  • ½ tl sokeria
  • 1 rkl katsuobushi-hiutaleita
  • hienonnettua mandariinin kuorta
  • hienonnettua kevätsipulia

Sekoita chilikastike, seesamiöljy ja sokeri. Laita seos jääkaappiin. Hienonna terävällä veitsellä katsuobushi-hiutaleet ohuiksi suikaleiksi. Hienonna mandariinin kuori sekä kevätsipuli. Leikkaa tonnikalasta sopivia suupaloja ja asettele ne kauniisti esimerkiksi mustalle lautaselle. Pirskottele päälle chilikastiketta maun mukaan. Koristele mandariininkuorella ja kevätsipulilla. Laita katsuobushi-suikaleet ruoan pinnalle juuri ennen tarjoilemista- kostuessaan ne alkavat mukavasti liikkua ja käpristyä.

Reseptit: Kimmo Jylhä

Lue myös:

    Uusimmat