Lisättyä sokeria tulisi syödä vain 50 grammaa päivässä. Tätä se tarkoittaa käytännössä.
Virallisten ravitsemussuositusten mukaan vapaata sokeria tulisi syödä päivässä enintään 50 grammaa.
Vapaalla sokerilla ei tarkoiteta vain esimerkiksi kahvin tai puuron sekaan siroteltavaa sakkaroosia.
Tiedekulman ja MTV Uutisten järjestämässä Hyvä paha ruoka -tapahtumassa käsiteltiin tutkittua tietoa ruoasta. Ravitsemukseen ja ruokaan liittyviä väärinkäsityksiä sekä myyttejä olivat murtamassa professorit Mikael Fogelholm ja Marina Heinonen sekä yliopistonlehtori Tiina Jääskeläinen Helsingin yliopistosta.
Vapaata sokeria ovat myös esimerkiksi hedelmistä puristetun mehun sokeri ja hunajan sisältämä sokeri. Vapaata sokeria on myös lisätty sokeri, jota on makeisissa ja sokeroiduissa virvoitusjuomissa.
Sen sijaan esimerkiksi tuoreena syödyn hedelmän sokeria ei lasketa vapaaksi sokeriksi.
Niinpä päivittäinen suositusten mukainen sokerikiintiö tulee täyteen helposti huomaamatta jo aamiaisella.
– Yksi puolentoista desin jogurtti ja pari lasia appelsiinimehua, niin ollaan jo aika lähellä 50 grammaa, muistutti ravitsemuksen turvallisuuden professori Marina Heinonen Tiedekulman ja MTV Uutisten Hyvä paha ruoka -tapahtumassa.
Mutta voisiko koko päivän hedelmien ja vihannesten kiintiön täyttää vain juomalla smoothieta? Katso yllä olevalta videolta, mitä mieltä on ravitsemustieteen professori.
Suomalaisten ei tarvitse silti olla huolissaan
Vaikka vapaan sokerin kiintiö täyttyy herkästi, ei suomalaisten terveyttä uhkaa liiallinen sokerin käyttö.
– Pohjoismaista suomalaiset käyttävät vähiten sokeria. Kansanterveyttämme uhkaa suola, ei sokeri, huomauttaa ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm.
Lue myös: Mitkä tekijät ravitsemuksessa uhkaavat suomalaisten terveyttä eniten? Sokeri ei edes kolmen pahimman joukossa
Mitä myyttejä ja väärinkäsityksiä ravitsemukseen ja ruokaan liittyy? Katso Hyvä paha ruoka -keskustelu MTV Katsomosta.