Tutkimus: Ksylitolissa saattaa piillä vakava terveysriski

Sydänsairaudet tappavat suomalaisia - milloin pumpun toiminnasta pitää huolestua? 7:57
KATSO MYÖS VIDEO: Sydänsairaudet tappavat suomalaisia – milloin pumpun toiminnasta pitää huolestua?

Purukumissa, hammastahnassa ja vähäsokerisissa elintarvikkeissa käytettävä vähäkalorinen makeutusaine ksylitoli saattaa olla yhteydessä kaksinkertaiseen sydänkohtauksen, aivohalvauksen ja kuoleman riskiin ihmisillä, jotka kuluttavat paljon ksylitolia, selvitti tuore tutkimus.

European Heart Journal -alustalla julkaistussa tutkimuksessa etsittiin ihmisten verenkierrosta tuntemattomia kemikaaleja tai yhdisteitä, jotka saattavat ennustaa sydänkohtausta, aivohalvausta tai kuoleman riskiä seuraavan kolmen vuoden aikana, kertoo CNN.

Tutkimusryhmä analysoi kaikkiaan 1 157 verinäytettä, jotka oli kerätty ihmisiltä, joille oli tehty arviointi sydänsairauden varalta vuosien 2004–2011 aikana.

Lisäksi tutkijat analysoivat yli 2 100 sellaisen ihmisen verinäytteet, joilla saattoi olla korkea riski sydänsairauksiin.

Verinäytteistä löytyi useita eri alkoholisokereita, jotka näyttivät vaikuttavat sydän- ja verisuonitoimintoihin, mukaan lukien ksylitoli ja erytritoli. 

Jo helmikuussa 2023 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että korkeimmat erytritolipitoisuudet veressä lähes kaksinkertaistivat sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskin kolmessa vuodessa.

Ksylitolin vaikutukset paljastuivat hyvin samankaltaisiksi: ihmisillä, joilla oli korkeimmat ksylitolipitoisuudet veressään, oli lähes kaksi kertaa suurempi sydänkohtauksen, aivohalvauksen ja kuoleman riski, kertoo CNN.

Jo kohtuulllinen määrä ksylitolia muutti verihiutaleiden hyytymiskäyttäytymistä

Tuoreessa tutkimuksessa verihiutaleiden käyttäytymisessä havaittiin eroja jopa sen jälkeen, kun ihminen oli nauttinut vaatimattoman määrän ksylitolilla makeutettua juomaa.

Tutkijoiden mukaan ihmisen verihiutaleissa on reseptori, joka tunnistaa ksylitolin molekyylit ja ilmoittaa sitten verihiutaleille hyytymistarpeesta, mikä tekee niistä hyytymisalttiimpia sekä alttiimpia muodostamaan tukoksia verisuoniin.

Syntyneet hyytymät voivat katketa ja kulkeutua sydämeen laukaisemalla sydänkohtauksen tai aivoihin laukaisemalla aivohalvauksen.

Vaikka tähänastiset tutkimukset eivät yksinään riitä todistamaan, että ksylitolin vaikutukset verihiutaleiden käyttäytymiseen olisivat suoraan yhteydessä sydäntapahtumiin, kertovat ne siitä, että keinotekoisiin makeutusaineisiin liittyy terveysriskejä, joista tarvitaan lisätutkimusta, CNN:n artikkelista käy ilmi.

Lue myös:

    Uusimmat