Ravitsemusterapeutit välttelevät "terveellisiä" ja "kevyempiä" herkkuja – näitä he taas suosivat

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, miten sokerin syöntiä voi helposti vähentää 4:48
KATSO MYÖS VIDEO: Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, miten sokerin syöntiä voi helposti vähentää.

Dieettikulttuuri elää yhteiskunnassa niin voimakkaana, että moni on tottunut välttelemään sokeria viimeiseen asti. Ravitsemusasiantuntijat suosittelevat kuitenkin mieluummin välttämään lisättyä sokeria ruoka-annoksissa. Näin jälkiruoka voi ollakin osa päivittäistä ruokarutiiniasi.

Mitä enemmän ruokailuun liittyy rajoituksia tai ajatuksia siitä, että joku ruoka on "kiellettyä" ja toinen taas "sallittua", sitä houkuttelevampaa kaikesta kielletyksi julistetusta ihmiselle tavallisesti tulee. 

Tämän vuoksi esimerkiksi makeaa himoitsevan ei kannata luopua kaikesta makeasta vaan keskittyä sen sijaan kokonaisuuteen.

Sen sijaan, että välttelisit kaikkea lisättyä sokeria koko ajan, kannattaa keskittyä siihen, että valitset esimerkiksi leivän ja salaatinkastikkeen, joissa ei ole sokeria. Sitten voitkin nauttia päivän sokeriannoksen aterian päätteeksi jälkiruoan muodossa, vinkkaa ravitsemustieteen maisteri Whitney Linsenmeyer yhdysvaltalaisella Today-sivustolla.

Linsenmeyerin ja toisen ravitsemusterapeutti Grace Derochan mukaan annoskokojen ja lääketieteellisten rajoitusten huomioimisen ruokavaliossa ei tarvitse tarkoittaa sitä, että ihmisen pitäisi kieltää itseltään ruokia, joista todella nauttii.

Ravitsemusasiantuntijat suosivat omissa jälkiruokavalinnoissaan muun muassa smoothieita, suklaata ja kotitekoisia keksejä.

Lue tarkempi seitsemän herkun lista alta!

Katso myös video: Ravintoneuvoja tyrmää tämän tavalliselta tuntuvan aamupalan – päivän sokeritarve täynnä hetkessä

Onko jugurtti ja mehu aamupalasi? Siinä tulikin päivän sokeriannos täyteen. 1:34

1. Kotitekoiset keksit

Kokeile esimerkiksi monille kotitaloustunneilta tuttuja ja helppoja kauralastuja.

2. Jäätelö kauden hedelmillä ja hunajalla

Sesongin hedelmät ovat usein hinnaltaan huokeita ja maistuvat jäätelön kanssa herkullisilta. Samalla saat annokseesi kuituja ja vitamiineja.

3. Isojamssipirtelöä tai -browneja

Tutustu tähän luontaisesti makeaan violettiin juurekseen paremmin tältä. Grace Derocha valmistaa juureksesta muun muassa pirtelöitä ja browneja.

4. Kotitekoinen hedelmäjäätelö eli "nice cream"

Surauta "nice cream" esimerkiksi banaanista ja laita sekaan vaikkapa maapähkinävoita. Nice cream valmistetaan kuorituista ja jäädytetyistä hedelmistä, jotka soseutetaan "jäätelöksi".

5. Suklaa

Kun puhutaan suklaan terveysvaikutuksista, on tapana ollut ylistää tummaa suklaata. Maitosuklaa taas on leimattu epäterveellisemmäksi vaihtoehdoksi etenkin siihen lisätyn sokerin vuoksi. 

Ja vaikka ei olisikaan, niin onhan se pirun hyvää!

6. Smoothiet ja mehujäät

Testaa esimerkiksi tämä resepti: Herkullinen smoothie aamupalaksi tai makeannälkään. Jos juomaa jää yli, pakasta se mehujäämuotteihin ja seuraavakin jälkiruoka on valmis!

7. Frozen yogurt -patukat

Ravitsemusterapeutti Grace Derocha vinkkaa Today-lehdelle myös reseptin, jonka saa helposti tuunattua jokaisen perheen jäsenen makunystyröitä tyydyttäviksi.

Levitä kreikkalaista jogurttia leivonta-alustalle ja anna jokaisen maustaa oma osionsa mieluisilla höysteillä kuten marjoilla, suklaarouheella tai pähkinöillä. Jäädytä levy ja halkaise kulekin oma osuutensa syötäväksi.

Näitä herkkuja ravitsemusasiantuntijat välttelevät

Ravitsemusasiantuntijat eivät mielellään syö herkkuja, joita markkinoidaan "terveellisempänä" tai "kevyempänä" vaihtoehtona, sillä ne sisältävät usein keinotekoisia makeutusaineita.

Linsenmeyer kuitenkin lohduttaa, että jos keinotekoisesti makeutettu jälkiruoka tuntuu sopivan jollekin paremmin kuin sokeroitu, on niidenkin nauttiminen sallittua.

Jos herkuttelua taas on vaikea pitää kohtuuden rajoissa, kannustaa Linsenmeyer pienentämään annosten kokoa ja määrää asteittain. 

Lähteet: Today

Lue myös:

    Uusimmat