Mäkelä MTV:lle: Perussuomalaiset ei tue ministeri Satosen ehdotusta huippuosaajien maahanmuutosta – "Tästä ei sovittu edes hallitusohjelmassa"

Työministeri Satonen MTV:lle: Hallitus aikoo tehdä erillisratkaisun ulkomaalaisten huippuasiantuntijoiden kohdalla 2:32
Katso Uutisextra: Hallitus aikoo tehdä erillisratkaisun ulkomaalaisten huippuasiantuntijoiden kohdalla, sanoo ministeri Satonen

Perussuomalaiset ei tue ministeri Satosen ehdotusta huippuosaajien maahanmuutosta.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä ei tue työministeri Arto Satosen (kok.) ajatusta siitä, että hallitus tekisi erillisratkaisun ulkomaalaisten huippuasiantuntijoiden kohdalla, jotta heidän ei tarvitsisi poistua Suomesta kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen. Satonen kertoi asiasta MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Satonen sanoi uskovansa, että myös perussuomalaiset hyväksyvät tämän ratkaisun, vaikka asiasta ei ole sovittu hallitusohjelmassa. Mäkelä on eri mieltä. 

– Satonen itsekin myönsi, ettei tästä ole sovittu edes hallitusohjelmassa. Siinä mielessä vähän erikoinen kommentti häneltä, että tämmöinen varmaan sopisi, jos siitä ei ole kerran sovittu. En näe kovin viisaana lähteä julkisuuden kautta tällaisia asioita edistämään, Mäkelä sanoo. 

Hallitusohjelman mukaisesti hallitus aikoo kiristää lakia työperäisen maahanmuuton kohdalla niin, että kolmen kuukauden työttömyysjakson jälkeen ulkomaalainen henkilö joutuu poistumaan maasta, ellei hän ole löytänyt uutta työtä.

– Näen lähtökohtaisesti erikoisena ajatuksena, että joku joka on todella huippuosaaja ei saisi kolmeen kuukauteen töitä tai sitten hän osaisi huipusti jotain sellaista, mille ei ole Suomessa työmarkkinoilla oikeasti mitään käyttöä käytännössä.

– Eli en näe tätä ainakaan äkkiseltään kovin helposti perusteltavana muutoksena. Siitä tietysti voidaan varmaan keskustella, jos halutaan, mutta kyllä siinä jotain muitakin asioita pitää olla samassa paketissa, jotta se kenties menisi (läpi). En usko, että se ainakaan tuollaisenaan pystyy etenemään, Mäkelä sanoo.

Mäkelä myöntää, ettei osannut odottaa Satosen ehdotusta. 

– Jos sitä ei ole hallitusohjelmaan kirjattu, ehkä silloin sitä ei ole odotettu, Mäkelä kertoo. 

Juttua muokattu 26.8. klo 19.09: Selvennetty ingressiä. 

Lue myös:

    Uusimmat