Luonnonsuojelualueen kupeeseen ilmestyi iso lämpöputki Espoossa, asukkaat tyrmistyivät: "Syvää surua ja järkytystä"

Arvokkaan luonnonsuojelualueen kupeeseen Espooseen rakennettu Fortumin kaukolämpöputki on järkyttänyt alueen asukkaita ja ulkoilijoilta. Fortum kertoo pohtivansa nyt putken mahdollista maisemointia.

Espoon Lippajärvelle ilmestyi vähän aikaa sitten rakennelma, joka tyrmistytti alueen asukkaita ja seudulla ulkoilevia.

Energiakonserni Fortumin rakentama massiivinen kaukolämpöputki ylittää Glimsinjoen kohdassa, joka on ollut tähän asti esimerkiksi tapauksesta Facebookiin kirjoittaneen Henna Lainisen mukaan yksi Lippajärven kauneimmista paikoista.

– Pyhäksikin paikaksi ja elämänvirraksi sitä tekisi mieli kutsua. Olen tehnyt kävelyretken sillalle päivittäin ammentamaan virran katselusta toivoa ja elämänvoimaa, espoolainen kuvataitelija ja ympäristötunteista väitöstutkimusta tekevä Laininen kirjoittaa.

– Nyt tunnen syvää surua ja järkytystä, kun katselen jokea.

Yksi kommentoija kertoo jopa valinneensa nykyisen kotipaikkansa kyseisen luonnonnäkymän takia. 

Arvokas virtavesikohde

Glimsinjoki todettiin Espoon selvityksessä vuonna 2008 valtakunnallisesti arvokkaaksi virtavesikohteeksi siellä havaittujen uhanalaisten luontotyyppien ja lajien vuoksi.

Joessa kutee meritaimen, ja siinä on nähty myös muun muassa saukkoja.

Retkipaikka-fi-sivustolla paikalla kulkevaa Glimsinjoen luontopolkua kuvataan "paratiisiksi keskellä Espoon kaupunkia".

Rakentaminen tuli yllätyksenä

Somekommenttien ja alueen luonnonsuojeluyhdistyksen tietojen perusteella putken rakentaminen tuli yllätyksenä ulkoilijoille ja asukkaille eikä heitä ollut informoitu hankkeesta etukäteen.

– Totuus on ollut aina, että erityisesti energiasektori ei välitä ympäristönäkymistä tuon taivaallista, Espoon luonnonsuojeluliiton varapuheenjohtaja Rainer Lahti kommentoi MTV Uutisille.

Nieleskelen kirosanoja

Espoon ympäristöyhdistyksen hallituksen jäsen ja Pro Espoonjoki ry:n puheenjohtaja Heikki Simola kertoo joutuvansa "nieleskelemään kirosanoja" putkea ajatellessaan.

– Se on törkeän näköinen, väärässä paikassa ja röyhkeästi toteutettu, Simola kuvaa.

– Putki on vedetty hyvin ronskisti vanhan puisen kävelysillan viereen. Siinä on raskas teräsristikkorakenne, joka kannattelee kahta kiiltävää putkea.

Simola kertoo, että paikasta, jota putki nyt "koristaa", alkaa Myllykosken niskaan päätyvä rotkomainen koskijakso.

– Sen molemmin puolin sijaitsevat vanhat kartanorakennukset, Ingas ja Pellas, ja niiden puistot, ja paikalla on todellakin vanhan kulttuurimaiseman tuntua. Koko Espoonjokilaakso on nimetty maakunnallisesti arvokkaaksi kulttuurimaisemaksi. Vanha kuninkaantie menee vain noin sadan metrin päässä, Simola listaa.

– Kohta on virkistyksellisesti todella hieno.

Putkilla ei ole vielä jatkoreittiä

Simolan mukaan erikoista on se, että itse kaukolämpölinjaa ei ole rakennettu vielä kumpaakaan suuntaan.

– Työ on siis aloitettu tuomalla putki paikalle. Maankaivuutyöt on tarkoitus aloittaa joskus myöhemmin, hän arvioi.

Putki liittyy Hepokorven datakeskukseen, jota Microsoft suunnittelee alueelle.

Fortum kertoo aikovansa hyödyntää sen hukkalämpöä lämmöntuotannossa ja korvata sillä kivihiileen perustuvaa lämmöntuotantoa.

Espoon mukaan kaavoituksella on pyritty "varmistamaan alueen suojelukohteiden sekä virkistys- ja luontoarvojen säilyminen".

"Pitäisi rakentaa joen ali"

Seppo Simolan mukaan maiseman kannalta paras vaihtoehto olisi kaivaa kaukolämpöputki maahan ja joen ali, jolloin sen saisi näkymättömiin.

Se tulisi tosin pintarakentamista kalliimmaksi.

– Mitätön rahasäästö on varmaan tässäkin tapauksessa mennyt kaiken ohi eikä putkea ole johdettu joen ali, minkä olisi pitänyt olla itsestäänselvyys Fortuminkin ympäristöpäällikölle, Rainer Lahti toteaa.

– Mielestäni tässä olisivat vielä kaikki mahdollisuudet korjata asia, koska putkilinjaa ei ole vielä lainkaan kaivettu, Simola uskoo.

Simolan mukaan putki pitäisi edes maisemoida.

Fortum: Kasveille ja eläimille aiheutuvat vaikutukset minimoidaan

Fortumin viestinnästä kerrotaan, että putken maisemointi on vielä mahdollista.

– Olemme hahmotelleet siihen kaupungin kanssa yhteistyössä esimerkiksi puurunkoista, muodoltaan ja väritykseltään maisemaan sopivaa siltaa peittämään putkea, mutta päätöksiä asiassa ei ole vielä tehty, Fortumin viestintäpäällikkö Sonja Taipale kertoo sähköpostitse.

Hänen mukaansa hankkeella on viranomaislupa Espoon kaupungilta ja yhteydenpito eri viranomaisten kanssa on ollut tiivistä hankkeen luvituksen ja suunnittelun aikana.

– Putken linjauksesta on lisäksi käyty keskustelua ja pyydetty lausunto ELY-keskukselta ja kaupunkimuseolta.

Taipale kertoo vielä, että putki on sijoitettu kulkemaan ELY-keskuksen ehdotuksen mukaisesti tulvarajan yläpuolelle, jotta sen vaikutukset minimoidaan alueen kasvien ja eläinten elinympäristöön.

Lue myös:

    Uusimmat