Pilko ruodot nivelten kohdalta paloiksi. Huuhdo ruodot tarkkaan kylmässä vedessä.
Paloittele lientä varten porkkana ja sipuli pieniksi paloiksi.
Kuumenna kattila ja lisää ruokalusikallinen voita.
Freesaa voissa juurekset, laakerinlehti, muutama valkopippuri ja maustepippuri.
Lisää suolaa, murskattuja tillin varsia.
Lisää ruodot sekaan. Freesaa hetki.
Kaada päälle 1 litra kylmää vettä.
Kiehauta liemi.
Kuori vaahto ja hauduta keittämättä 20 min. Siivilöi liemi.
Keitto:
Pilko keittoa varten sipuli, porkkana ja perunat.
Freesaa porkkanapalat ja sipulisilppu voissa.
Lisää vehnäjauhot, sekoita.
Lisää kuumaa kalalientä, perunat ja mausteet.
Siivilöi kalaliemi ja lisää liemi kattilaan. Sekoita hyvin.
Lisää kerma ja keitä 5 min.
Kun perunat ovat kypsiä lisää joukkoon kalapalat reiluina paloina ja leikattu tilli (vain lehdet, varrethan menivät liemeen).
On erittäin tärkeää, ettei keitto enää kiehu, koska kalan valkuainen tulee kalapalan pinnalle ja siitä tulee kuiva ja kova. Hauduta 2-5 min riippuen fileiden koosta.
Lopussa tarkista suola.
Mätileivät
Paahtoleipää
Kirkastettua voita
Mateen mätiä
Mateen maksaa
Tilliä
Suolaa
Mustapippuria
Painele maksaa kylmässä vedessä, jotta verisuonet tyhjenevät.
Kypsennä maksa tilkassa kalalientä. (Voit myös paistaa maksan kevyesti)
Lypsä mäti pussista öljytyn lusikan avulla paperin päälle ja paseeraa siivilän läpi, jotta saat verisuonet ja kalvot pois.