Maavärejä ja syksyn hehkua sisustukseen

Talviset tuulet puhaltavat jo ulkona ja iltasella tekee mieli vetäytyä sohvan nurkkaan pehmeän huovan alle. On tullut aika kaivaa tuikut ja lyhdyt esiin ja nauttia hämärän hetkistä. Syksyisestä luonnosta poimittu pehmeä ja harmoninen väriskaala lämmittää tänä vuonna mieltä talvipakkasillakin.

Pirteät kesätekstiilit vaihtuvat tänä syksynä kolean sään myötä lämpimiin ruskeisiin ja punaisiin väreihin. Luonnosta poimitut ruskean, valkoisen ja harmaan eri sävyt tekevät sisustuksesta hillityn, mutta samalla luovat ympäristöön lämpimän ja pehmeän vaikutelman. Kapeaa väriskaalaa elävöitetään saman värin eri sävyillä sekä valkoisella ja mustalla, joilla pyritään luomaan sisustuksessa tärkeitä kontrasteja. Syksyn ja talven pimeinä iltoina luonnonvärit heräävät eloon kynttilänvalossa sekä jalka- ja pöytälamppujen kajossa.

Väriä sisustukseen tuodaan jälleen kerran punaisen eri sävyillä. Täyteläiset punaiset, puolukanpunainen, hehkuva syksynpunainen, oranssi, purppura, violetti ja tumma luumunpunainen muodostavat herkullisen värikartan, jota käytetään mausteena muuten rauhallisessa sisustuksessa.


Syksyn ja talven 2002 - 2003 sisustuksen trendiväreihin mahtuu myös mukaan raikkaita sinisiä ja vihreitä, mutta ne eivät ole enää niin retrohenkisiä kuin taannoin. Oliivinvihreää löytyy sisustuskankaista yhä edelleen, mutta vähemmän kuin vahvimman 1970-lukuinnostuksen aikana.

Mustavalkoinen sisustustyyli sen sijaan on taas erittäin ajankohtainen. Mustavalkoisuudessa on ajattomuutta, joka johtuu toisaalta mustan ja valkoisen modernista yhdistelystä ja toisaalta aikaisempien sisustusvirtausten uudelleenlämpiämisestä. Myös mustavalkoinen lattia- ja seinäkaakelointi on palannut jälleen muotiin parinkymmenen vuoden poissaolon jälkeen.

Tämän syksyn ja tulevan talven sisustusmateriaaleissa on runsaasti villaa ja silkkiä. Myös pellava säilyy trendikkäänä. Kankaiden pinnoissa on nyt rosoisuutta ja karheutta, nukkia ja nyppyjä sekä erisävyisiä loimi- ja kudelankoja. Tweed- ja chenillekankaat ovat nyt muodikkaita. Kaiken kaikkiaan trendikankaiden yleisilme on nyt hyvin maanläheinen niiden epätasaisen, rustiikkisen ja elävän rakenteen vuoksi. Erilaisilla, selvästi erottuvilla sidoksilla luodaan kankaisiin lisää ilmettä. Kolmiulotteinen vaikutelma syntyy lisäksi eri materiaalien ja eri vahvuisten lankojen yhdistelemisestä. Beigen ja valkoisen sävyt tuovat syksyn kankaisiin sekä valoa että lämpöä. Beiget rustiikkipinnat tuovat vahvasti mieleen 1980-luvun. Myös kultaa, metallilankoja ja itämaisia vaikutteita on yhä näkyvillä.Luonnon inspiroimien kankaiden kanssa samaa henkeä edustaa punoshuonekalujen ja -koriste-esineiden elävä ja lämmin pinta. Punosta näkyy edelleen paljon myös matoissa ja muissa sisustuselementeissä. Lisäksi huonekaluissa yhdistellään nyt materiaaleja ennakkoluulottomasti. Nahka, metalli ja puu ovat erityisesti olleet suunnittelijoiden innoittajina. Myös itämainen yksinkertaisuus näkyy yhä huonekalujen ja sisustustavaroiden suunnittelussa.

Sisustuksissa on tänä vuonna pinnalla toisaalta feminiinistä runsautta, herkkyyttä ja romantiikkaa, toisaalta maskuliinista askeettisuutta ja puritaanista ankaruutta. Toimivuus on kuitenkin kaikissa tiloissa tärkeää. Tilan muunneltavuus erilaisten siirreltävien ja muunneltavien yksiköiden avulla on edelleen sisustusvirtauksien ajatuksellinen lähtökohta. Sohvayksiköt, hyllyköt ja tuolit ovat keveitä tai pyörien päällä kulkevia, jolloin niitä voi helposti liikutella, ja ympäristö on kätevästi muokattavissa.

Teksti: Hanna Helimaa
Kuvat: Oy Orient Occident Ltd, Woodnotes ja Marimekko

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja