Maastohiihdon MM-kultaa Suomeen!

Suomen Eevi-Inkeri Tossavainen voitti kultaa alle 20-vuotiaiden sprintissä Kanadan Whistlerissä järjestettävissä nuorten MM-hiihdoissa. Vahvan suomalaispäivän täydensi Eero Rantala, joka lykki MM-pronssille alle 20-vuotiaiden miesten sarjassa.

Ylöjärven Ryhtiä edustava Tossavainen, 19, oli perinteisellä hiihtotavalla käydyssä finaalissa omaa luokkaansa, ja hän jätti kovimmat kilpakumppaninsa reilun kahden sekunnin päähän. Norjan Milla Grosberghaugen Andreassen otti hopeaa ja Ruotsin Lisa Eriksson pronssia.

– Päivä sujui hyvin ja aika tasavahvasti. Jokaiseen hiihtoon käytin samaa taktiikkaa. Olen tyytyväinen, että pystyin koko päivän säilyttää saman tason ja vähän jopa kiristämään sitä omaa vauhtia. Ja olen kyllä tosi tyytyväinen siihen, että voitto tuli tänään. Huolto teki tosi hyvää työtä. Tavoitteena tähän kisaan oli ehdottomasti mitali ja voitto päällimmäisenä mielessä. Halusin uskoa koko päivän siihen, että se voitto on mahdollista ottaa, Tossavainen sanoi Suomen hiihtoliiton tiedotteessa.

Muista suomalaisista Elsa Torvisen ja Fanny Kukonlehdon vauhti riitti puolivälierävaiheeseen.

Rantala, 19, otti miesten finaalissa pronssin kovan kiritaiston jälkeen, kun hän venytti suksensa niukasti norjalaisen Mathias Holbäkin edelle. Ruotsi otti kisassa kaksoisvoiton, kun Anton Grahn juhli kultaa ja Elias Danielsson hopeaa.

Rantala edustaa seuratasolla Vuokatti Ski Teamia. Ike Melnits lykki kisassa välieriin, mutta karsiutui niukasti finaalista. Topias Kemppi ylsi puolivälieriin.

Sprinttifinaalit käytiin Suomen aikaa sunnuntaina hieman puolenyön jälkeen. Kisat jatkuvat sunnuntai-iltana, kun ohjelmassa on alle 23-vuotiaiden sprintit.

Vancouverin lähellä sijaitsevassa Whistlerissä järjestettiin vuoden 2010 talviolympialaisten hiihtokilpailut.

Juttua päivitetty klo 9.27: Lisätty Tossavaisen kommentit.