Määräaika paukkui – Israeliin kolmannet vaalit vuoden sisään

Israelissa ei odotetusti saatu muodostettua uutta hallitusta keskiviikkona, ja kansa joutuu suuntaamaan jälleen vaaliuurnille.

Parlamentin jäsenillä oli keskiyöhön asti aikaa löytää hallitustunnustelija, mutta määräaika tuli ja meni eikä tulosta syntynyt.

Määräajan umpeutuessa varmistui myös, että maassa järjestetään kolmannet parlamenttivaalit vuoden sisään. Vaalit pidetään maaliskuun alussa.

Sekä pääministeri Benjamin Netanjahu että edellinen hallitustunnustelija Benny Gantz ovat yrittäneet syyskuun vaalien jälkeen muodostaa hallitusta, mutta molemmat epäonnistuivat tehtävässä.

Gantz ja Netanjahu keskustelivat aikaisemmin myös yhteisen hallituksen muodostamisesta yhdessä entisen puolustusministeri Avigdor Libermanin oikeistonationalistisen Israel Beiteinu -puolueen kanssa. He eivät kuitenkaan päässeet yhteisymmärrykseen ja ovat tuoreissa kommenteissaan syytelleet toisiaan.

– He (sinivalkoiset) pakottivat meille uudet vaalit, Netanjahu sanoi Likud-puolueen julkaisemalla tuoreella videolla ja uhosi, että ainut keino katkaista kehä, on voittaa tulevat vaalit isosti.

Gantz taas syytti Netanjahua siitä, että tämä olisi yrittänyt saada itselleen koskemattomuutta viitaten korruptiosyytteisiin.

– Meidän on vastustettava tätä, Gantz totesi.

Korruptiosyytteet riesana

Israelin poliittinen tilanne on ollut jumissa kuukausia. Sekä huhtikuun että syyskuun vaaleissa Netanjahun oikeistolainen Likud ja Gantzin keskustaoikeistolainen Sinivalkoinen vaaliliitto olivat hyvin tasaväkisiä, eikä tuoreiden gallupien mukaan tilanne olisi keväällä oleellisesti muuttumassa.

Toisaalta uusien vaalien odotetaan polarisoivan poliittista kenttää entisestään ja vahvistavan tyytymättömyyttä poliitikkoja kohtaan. Likudin tilannetta ei ainakaan helpota Netanjahua painavat korruptiosyytteet.

Marraskuun lopulla pitkäaikaista pääministeriä vastaan nostettiin syytteet muun muassa lahjuksen vastaanottamisesta ja petoksesta.

Netanjahua syytetään esimerkiksi lähes 200 000 euron arvoisten lahjusten vastaanottamisesta sekä sääntelyn muuttamisesta israelilaista mediayhtiötä suosivaksi myönteistä julkisuutta vastaan. Netanjahu itse on kiistänyt kaiken ja kutsunut tutkintaa noitavainoksi.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja