Maanpuolustuskorkeakoulun kapteeni Paronen: Istanbulin iskun takana todennäköisesti Isis

Kapteeni Paronnen uskoo ISISin ollevan iskun takana 3:14

Turkin pääministeri arvelee Istanbulin lentokenttäiskujen tekijäksi terroristijärjestö Isisiä.

Maanpuolustuskorkeakoulun kapteeni ja sotatieteiden tohtori Antti Paronen pitää asiaa hyvin mahdollisena.

– Mikäli Turkin valtiojohto näin ilmoittaa, ovat todisteet siihen vahvoja. Istanbulin lentokentälle on kuitenkin isketty myös muiden järjestöjen toimesta, joten emme voi mennä liian nopeisiin johtopäätöksiin, Paronen sanoo.

Parosen mukaan iskun tekoaika liittyy vahvasti muslimien pyhän kuukauden ramadanin pian koittavaan päättymiseen.

– Isis on kehottanut tekemään iskuja juuri ramadanin aikaan länsimaissa ja muissa vihollismaissa.

Parosen mukaan Istanbulin tuoreet iskut eivät kerro Isisin strategisesta vahvuudesta tai heikkoudesta. Sen sijaan isku voi Parosen mukaan olla jossain määrin seurausta Turkin ja Venäjän parantuneista väleistä.

– Presidentti (Recep Tayyip) Erdoganin lausunto yhteisrintamasta terrorismia vastaan Venäjän, Yhdysvaltain, Ranskan ja Belgian liittolaisena kytkee Turkkia osaksi laajempaa kansainvälistä koalitiota, Paronen sanoi Seitsemän uutisissa.

Turkin lentokenttäiskun uhrimäärä on tällä hetkellä 36. Viranomaiset uskovat kuolonuhrien määrän vielä kasvavan. Turkin oikeusministeri Bekir Bozdagin mukaan iskussa haavoittui lähes 150 ihmistä

Parosen mukaan Isisin isku voi olla epätoivoinen yritys palauttaa järjestön asemaa, mikäli se on terrori-iskusta vastuussa.

– Isis on jatkuvasti ahtaalla omalla alueellaan Irakissa ja Syyriassa. Lisäksi nyt on muslimien pyhä kuukausi ramadan, jonka Isis on julistanut olevan tärkeä iskujentekoaika.

Istanbulissa 41 kuollutta ja 239 haavoittunutta 1:49

Lue myös:

    Uusimmat