Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Maailmankuulu ravintolakonsepti tulossa Suomeen – uskaltaisitko syödä pilkkopimeässä?

Julkaistu 01.03.2013 13:33(Päivitetty 11.03.2013 09:26)

Miltä kuulostaisi illallinen pilkkopimeässä ilman minkäänlaista tietoa siitä, minkälaisia ruokia eteesi kannetaan syötäväksi?

Maailmankuulu pimeässä illallistamisen konsepti on nyt tulossa Suomeen. Konseptin toteuttajana on ElämysLahjat yhteistyössä helsinkiläisravintola Cantina Westin kanssa.

Aistit terästyvät

Pimeässä ruokailun tarkoitus on vahvistaa makuaistimuksia. Lisäjännitystä ruokailukokemukseen tuo asiakkaalle yllätyksenä tarjoiltu menu. Illallisen aikana joutuu siis arvailemaan, mitä kaikkea suuhunsa pistää. Kuulostaa ehkä helpolta, mutta sitä se ei ole edes ravintola-alan ammattilaiselle.

– Vaikka itse tiesin etukäteen mitä olimme syömässä, kokemus ylläti minut. En ollutkaan yhtäkkiä varma, mitä komponentteja lautasella oli. Olin myös yllättynyt, miten hyvin homma toimi viinien kanssa. Juomaan reagoi ihan eri tavalla, kun sitä ei nähnyt. Ensin hapuili käsillään lasia pöydältä ja kun sitä toi lähemmäksi suuta, alkoi hajuaisti vaistomaisesti aktivoitua, kuvailee Cantina Westin ravintolatoimenjohtaja Antti Halttunen ensimmäistä kokemustaan.

Minkälaisia tuntemuksia pilkkopimeässä syöminen sitten herättää?

– Kyllä siinä tunneskaalat vaihtelevat aina ahdistuneisuudesta yllättyneisyyteen. Tulee mietittyä vähän vakavempiakin asioita, kuten millaista on olla sokea.

Tarjoilijoilla apunaan pimeänäkökiikarit

Ennen pilkkopimeään ruokasaliin astumista asiakkaiden silmät sidotaan ja salin henkilökunta vie syöjät istumaan paikoilleen. Kaikenlaisten valonlähteiden, kuten kännyköiden ja elektronisten kellojen käyttö on kiellettyä. Asiakasta lohduttanee tieto, että ruoat valmistuvat keittiössä sentään täydessä valaistuksessa, eivätkä tarjoilijatkaan joudu työskentelemään sokkoina.

– Tarjoilijat käyttävät apunaan pimeänäkökiikareita, joita käytetään myös armeijassa, Halttunen kertoo.

Jos ravintolakonseptille riittää Suomessa kysyntää, saattaa illallisilla mukana olla Halttusen mukaan myös edustaja Näkövammaisten Liitosta vetämässä iltaa ja kertomassa sokeuden haasteista. Osallistuminen pimeälle illalliselle maksaa 80 euroa henkilöltä.

Dans le Noir -konseptia vetävät sokeat

Illallinen pimeässä -tapahtumia on aikaisemmin järjestetty ElämysLahjojen toimesta Tallinnassa, Riikassa ja Vilnassa. Saman tyyppinen konsepti on ollut olemassa jo pitkään myös kansainvälisellä ravintolaketju Dans le Noirilla, jota pääsee testaamaan Pariisissa, Lontoossa, Barcelonassa ja New Yorkissa. Dans le Noir eroaa kuitenkin hiukan ElämysLahjojen konseptista, sillä ravintoloissa työskentelee tarjoilijoina ainoastaan sokeita.

Dans le Noir -ravintolassa ruokailleen seurueen kokemuksen perusteella tämä tuo hiukan lisähaastetta hommaan: Pariisin Dans le Noir -ravintolan illallisen päätyttyä seurueen mieshenkilö huomasi puvuntakkinsa selkämyksen uivan tomaattikastikkeessa.

Lisäys 11.3.2013:

Tampereella toteutettiin tammikuussa 2013 pimeän ruokailun Dining in the Dark -tapahtuma Tampereen ammattikorkeakoulun ja Bistro 10 Club:n toimesta. Ruokailutapahtuma uusitaan lauantaina 23.3. ja tällä kertaa se on myös osa maailmanlaajuista Earth Hour-tapahtumaa.

Petra Kiiski/MTV3

Lisää aiheesta:

Neljän ruokalajin illallinen alle 13 eurolla – Henri Alénin ravintolassa tapahtuu marraskuussa kummiaAkseli Herlevi pisti pystyyn yllättävän ravintolakonseptin: "En ainakaan itse ole nähnyt tällaista missään Suomessa"Nuuksioon avautuu täysin poikkeuksellinen ravintola: "Tulee menemään täysin metsään"Ensimmäistä kertaa Suomessa – helsinkiläisravintolaan rantautui ennennäkemätön illallinen: "Halusimme tehdä jotain ainutlaatuista""Monelle kokille iltatyö ei oikeasti sovellu, mutta vaihtoehtoja ei ole" – huippukokki Matti Jämsen yllättää avaamalla lounasravintolaketjun Lapset mukaan ravintolaan? Helsinkiläispäiväkodin ryhmä kutsuttiin testaamaan mustekalapastaa ja häränhäntäburgeria – katso reaktiot!
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 08:15
    Alkoholi

    Testasimme, saako alkoholijuomia ostettua kaupasta yhdeksän jälkeen

  • 06:45
    Asian ytimessä.doc

    Marika Kojo ajoi kolarin ja sai syöpädiagnoosin samana päivänä: "Elän kuoleman rajapinnoilla"

  • Eilen20:25
    Halloween

    Aavemetsästäjä Mika Nikkilä kohtaa selittämättömän: "En usko – minä tiedän"

  • Eilen20:15
    Syöpä

    30-vuotiaan naisen oireet viittasivat raskauteen – taustalla olikin vakava sairaus

  • Eilen17:47
    Ruoka

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle