Maailmankuulu ravintolakonsepti tulossa Suomeen – uskaltaisitko syödä pilkkopimeässä?

Miltä kuulostaisi illallinen pilkkopimeässä ilman minkäänlaista tietoa siitä, minkälaisia ruokia eteesi kannetaan syötäväksi?

Maailmankuulu pimeässä illallistamisen konsepti on nyt tulossa Suomeen. Konseptin toteuttajana on ElämysLahjat yhteistyössä helsinkiläisravintola Cantina Westin kanssa.

Aistit terästyvät

Pimeässä ruokailun tarkoitus on vahvistaa makuaistimuksia. Lisäjännitystä ruokailukokemukseen tuo asiakkaalle yllätyksenä tarjoiltu menu. Illallisen aikana joutuu siis arvailemaan, mitä kaikkea suuhunsa pistää. Kuulostaa ehkä helpolta, mutta sitä se ei ole edes ravintola-alan ammattilaiselle.

– Vaikka itse tiesin etukäteen mitä olimme syömässä, kokemus ylläti minut. En ollutkaan yhtäkkiä varma, mitä komponentteja lautasella oli. Olin myös yllättynyt, miten hyvin homma toimi viinien kanssa. Juomaan reagoi ihan eri tavalla, kun sitä ei nähnyt. Ensin hapuili käsillään lasia pöydältä ja kun sitä toi lähemmäksi suuta, alkoi hajuaisti vaistomaisesti aktivoitua, kuvailee Cantina Westin ravintolatoimenjohtaja Antti Halttunen ensimmäistä kokemustaan.

Minkälaisia tuntemuksia pilkkopimeässä syöminen sitten herättää?

– Kyllä siinä tunneskaalat vaihtelevat aina ahdistuneisuudesta yllättyneisyyteen. Tulee mietittyä vähän vakavempiakin asioita, kuten millaista on olla sokea.

Tarjoilijoilla apunaan pimeänäkökiikarit

Ennen pilkkopimeään ruokasaliin astumista asiakkaiden silmät sidotaan ja salin henkilökunta vie syöjät istumaan paikoilleen. Kaikenlaisten valonlähteiden, kuten kännyköiden ja elektronisten kellojen käyttö on kiellettyä. Asiakasta lohduttanee tieto, että ruoat valmistuvat keittiössä sentään täydessä valaistuksessa, eivätkä tarjoilijatkaan joudu työskentelemään sokkoina.

– Tarjoilijat käyttävät apunaan pimeänäkökiikareita, joita käytetään myös armeijassa, Halttunen kertoo.

Jos ravintolakonseptille riittää Suomessa kysyntää, saattaa illallisilla mukana olla Halttusen mukaan myös edustaja Näkövammaisten Liitosta vetämässä iltaa ja kertomassa sokeuden haasteista. Osallistuminen pimeälle illalliselle maksaa 80 euroa henkilöltä.

Dans le Noir -konseptia vetävät sokeat

Illallinen pimeässä -tapahtumia on aikaisemmin järjestetty ElämysLahjojen toimesta Tallinnassa, Riikassa ja Vilnassa. Saman tyyppinen konsepti on ollut olemassa jo pitkään myös kansainvälisellä ravintolaketju Dans le Noirilla, jota pääsee testaamaan Pariisissa, Lontoossa, Barcelonassa ja New Yorkissa. Dans le Noir eroaa kuitenkin hiukan ElämysLahjojen konseptista, sillä ravintoloissa työskentelee tarjoilijoina ainoastaan sokeita.

Dans le Noir -ravintolassa ruokailleen seurueen kokemuksen perusteella tämä tuo hiukan lisähaastetta hommaan: Pariisin Dans le Noir -ravintolan illallisen päätyttyä seurueen mieshenkilö huomasi puvuntakkinsa selkämyksen uivan tomaattikastikkeessa.

Lisäys 11.3.2013:

Tampereella toteutettiin tammikuussa 2013 pimeän ruokailun Dining in the Dark -tapahtuma Tampereen ammattikorkeakoulun ja Bistro 10 Club:n toimesta. Ruokailutapahtuma uusitaan lauantaina 23.3. ja tällä kertaa se on myös osa maailmanlaajuista Earth Hour-tapahtumaa.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja