Maailman rikkain ihminen on nyt myös tärkeän keskustelualustan omistaja – asiantuntija: "Huono yhdistelmä"

Twitterin myynnin uskotaan johtavan maksullisen sisällön lisääntymiseen palvelussa 2:13
Twitterin myynnin uskotaan johtavan maksullisen sisällön lisääntymiseen palvelussa.

Elon Musk ja Twitter ajautuivat kiistaan yhtiön antamista tiedoista valetileihin liittyen ja koko kauppa oli pitkään jäissä. Nyt omistaja on vaihtunut ja yhtiön ylin johto sai samantien lähtöpassit. Musk aikoo myös vetää Twitterin pois pörssistä. Suomalaisasiantuntija arvioi, että maksulliset sisällöt tulevat lisääntymään palvelussa.

"Lintu on vapautettu." Näin twiittasi viestipalvelu Twitterin uusi iloinen omistaja Elon Musk, joka vielä kesällä yritti vetäytyä koko kaupasta. Kauppahinta on 44 miljardia dollaria.

Uusi omistaja pani heti tuulemaan antamalla potkut yhtiön ylimmälle johdolle. Mutta muuttuuko mikään tavallisen käyttäjän kannalta? Sosiaalisen median asiantuntija ja tietokirjailija Harto Pönkä arvioi, että palveluun tulee entistä enemmän maksullisia ominaisuuksia.

– Maksamalla saat enemmän. Ei välttämättä pelkästään mainos- ja markkinointiominaisuuksia, vaan esimerkiksi sitä, että käyttäjän ääni kuuluu laajemmin. Musk on tuonut esille, että aikoo muutenkin uudistaa algoritmeja. Siihen liittyy hänen markkinoimansa sananvapauden lisääntyminen ja eräänlainen monetisointi eli maksettua sisältöä tulee enemmän.

Twitter on viime aikoina lisännyt faktantarkistusta esimerkiksi vaaleihin liittyen ja venäläisiä trolli- ja bottitilejä on siivottu pois. Musk herätti puolestaan taannoin huomiota Venäjää myötäilevien twiittiensä johdosta.

– Odotan mielenkiinnolla, tuleeko tähän moderointilinjaan liittyen muutoksia. Että näkyvätkö hänen omat mielipiteensä siellä jollakin tavalla jatkossa, sanoo Pönkä.

Musk ajaa laajempaa sananvapautta

Musk on esiintynyt julkisuudessa sananvapauden vankkumattomana puolustajana, ja hän on kaivannut Twitteriltä sallivampaa linjaa viestien moderoinnissa ja varovaisuutta tilien sulkemisessa. Lienee enää ajan kysymys, milloin esimerkiksi entisen presidentin Donald Trumpin twitter-tili herää taas eloon.

Elon Muskia pidetään maailman rikkaimpana henkilönä. Teslan ja SpaceX:n perustajan omaisuuden arvo pyöriin noin 210 miljardin dollarin paikkeilla. Nyt hän omistaa myös julkisen keskustelun ja tiedonvälityksen kannalta keskeisen yhtiön. 

– Ajattelin heti ostotarjouksen julkistuksen yhteydessä, että ei kuulosta hyvältä. Yhteiskunnallisen keskustelun kannalta näin keskeisen alustan kuuluminen maailman rikkaimmalle miehelle on huono yhdistelmä minun mielestäni. Kyllä väistämättä omistajan ääni ja tahto tulee yhtiössä painottumaan, kuten on jo nähty, sanoo Harto Pönkä.

Kaupankäynti Twitterin osakkeella keskeytettiin perjantaina, ja Musk on ilmoittanut vetävänsä yhtiön kokonaan pois pörssistä.

Lue myös:

    Uusimmat