Maahanmuuttoviraston ylijohtaja pyytää viraston asiakkaalta anteeksi HS:n julkaiseman jutun jälkeen – myös ministerit ottivat kantaa

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Ilkka Haahtela pyytää Twitterissä viraston asiakkaalta anteeksi sitä, miten tämän asiaa on virastossa käsitelty.

Haahtela julkaisi anteeksipyyntönsä Helsingin Sanomien lauantaina julkaiseman jutun jälkeen. Jutun mukaan Maahanmuuttovirasto antoi kielteisen oleskelupäätöksen ja teki poliisille tutkintapyynnön mongolialaisesta sairaanhoitajasta, joka oli suorittanut opintonsa Suomessa ja kävi Suomessa töissä.

Saatuaan syyttämättäjättämispäätöksen, voitettuaan Maahanmuuttoviraston oikeudessa ja saatuaan oleskeluluvan sairaanhoitaja päätti muuttaa maasta pois.

Syyskuussa viraston ylijohtajana aloittanut Haahtela kirjoittaa Twitterissä esittävänsä vilpittömän ja syvän anteeksipyynnön paitsi viraston asiakkaalta myös Suomelta.

–  Olemme virastona epäonnistuneet hänen asiansa käsittelyssä perusteellisesti, Haahtela kirjoittaa, vaikkei tviitissään suoraan Helsingin Sanomien artikkeliin viittaa.

HS: Oikeustaisto kielteisestä päätöksestä

Helsingin Sanomien mukaan Maahanmuuttovirasto eväsi sairaanhoitajalta vuonna 2020 oleskeluluvan muun muassa siksi, että viraston mukaan hoitajan työsuhteet eivät olleet erityisen vakiintuneita. Lehden mukaan hän oli määräaikaisissa työsuhteissa sairaanhoitajana pääkaupunkiseudulla ja hän hoiti muun muassa koronaviruspotilaita teho-osastolla. Valitusprosessin aikana hänet vakinaistettiin Meilahden sairaalan teho-osastolle Helsinkiin.

Maahanmuuttovirasto oli myös salannut kielteisen päätöksen perusteluista osia sairaanhoitajalta itseltään. Jutun mukaan epäilyt liittyivät osin viraston rikosepäilyihin, joiden vuoksi se teki hoitajasta tutkintapyynnön. Epäilyssä oli kyse sairaanhoitajan käyttämästä pankkisovelluksesta, jonka otteita virasto piti väärennettyinä.

Väärennysepäilyt liittyivät jutun perusteella kuitenkin sovelluksen säästöominaisuuteen. Syyttäjä antoi asiassa syyttämättäjättämispäätöksen, koska rikosepäilyä ei ole. Sairaanhoitaja voitti asian myös hallinto-oikeudessa, ja virasto sittemmin myönsi hänelle oleskeluluvan marraskuussa. Sairaanhoitajan olisi kuitenkin pitänyt hakea lupaa uudestaan tammikuussa, joten hän päätti muuttaa maasta lopulta pois.

Ylijohtaja Haahtelan lauantaina julkaiseman tviitin mukaan Maahanmuuttovirasto on aloittanut mittavia uudistuksia ja virasto muuttaa toimintansa asiakaslähtöiseksi.

–  Se vie hetken aikaa, koska kyse on isosta kokonaisuudesta, mutta ennen kaikkea työkulttuurista, hän kirjoittaa.

Ministeri: Maahanmuuttovirasto selvittää

Jutun julkaisun jälkeen moni poliitikko on ottanut sairaanhoitajan oleskeluluvan käsittelyyn kantaa sosiaalisessa mediassa.

Muun muassa vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson kuvaili tapausta surulliseksi.

–  Kasvoton byrokratia ja fokus esteissä, sen sijaan että lähtökohta olisi ihmisten jäämisen ja tulemisen sujuvoittaminen, Andersson kirjoitti tviitissään.

Myös sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.), jonka johtaman ministeriön alaisuuteen Maahanmuuttovirasto kuuluu, otti tapaukseen lauantaina Twitterissä kantaa.

–  Helsingin Sanomien tänään kuvaamia tapahtumia ei pitäisi sattua. Ihmisten on voitava luottaa, että viranomaisten toiminta on asianmukaista. Maahanmuuttovirasto selvittää asiaa, Mikkonen kirjoitti lauantaina.

Lue myös:

    Uusimmat