Maahanmuutto kuumensi vaalikeskustelun: "Työperäistä maahanmuuttoa jopa lisättävä"

Maahanmuutto on yksi eduskuntavaalien kuumista puheenaiheista. MTV:n Kuumat nimet-vaalitentissä maahanmuutto kirvoitti mielipiteitä puolesta ja vastaan. 

Vihreiden Jani Toivola aloittaa keskustelun pitämällä maahanmuuttoa ehdottomasti hyödyllisenä asiana Suomelle.

– Me tarvitaan tähän maahan maahanmuuttajia, jotta erilaiset kulttuurit ja temperamentit kohtaavat. Täytyy muistaa, että maahanmuuttoa tulee myös luontaisella liikkuvuuden avulla.

Toivola korostaa, että maahanmuuttoa on monenlaista.

– Maahanmuuttoa on avioliiton kautta ja ihmiset tulevat tänne myös töihin. Se on arvopohjainen asia, että ihmisiä pitää auttaa.

Seuraavan puheenvuoron saa keskustan ehdokas Matti Vanhanen.

– Maahanmuutosta on paljon hyötyä ja se on tuonut Suomeen todella paljon. Monet tällä hetkellä tietysti pelkäävät onko maahanmuutto liiallista. Heitä voi lohduttaa sillä, että jos ei ole työpaikkoja, ei tule myöskään maahanmuuttoa. Suurin osa on työperäistä maahanmuuttoa, Vanhanen sanoo.

Perussuomalaisten Sampo Terho pitää maahanmuuttokysymystä huonosti muotoiltuna ja korostaa, että maahanmuuttoa on monenlaista.

– Tilastojen mukaan työperäinen maahanmuutto ei itseasiassa ole enemmistönä. 

Jutta Urpilaisen (sd.) mielestä maahanmuutosta on paljon hyötyä, mutta hänen mielestään ensisijaisesti tulisi löytää työttömille suomalaisille töitä.

– Meillä on tällä hetkellä 300 000 työtöntä Suomessa. Pidemmällä aikavälillä tarvitaan enemmän työperäistä maahanmuuttoa ja pitää kiinnittää enemmän huomiota siihen, miten maahanmuuttajat integroituvat meidän yhteiskuntaan. Että he oppivat suomen kieltä, pääsevät koulutukseen ja sitä kautta työelämään, Urpilainen korostaa.

 – Hyötyajattelussa on iso ongelma, Suomella on myöskin kansainvälisiä velvollisuuksia. Haluamma taata sellaisille ihmisille turvapaikkoja, jotka joutuvat konfliktin tai sodan takia tulemaan tänne, vasemmistoliiton Li Andersson huomauttaa.

– Työperäinen maahanmuuttoa tulisi jopa lisätä, siitä tulee vähemmän ongelmia, kokoomuksen Harry Hjallis Harkimo täydentää.

 – Pitäisi panostaa siihen, että jo täällä olevat maahanmuuttajat pääsevät työhön, komppaan Jutta Urpilaista tässä asiassa, Sari Essayah kommentoi.

Jufo Peltomaa kokee, että huippuosaajien palkkaaminen maailmalta on haastavaa.

– Omankin yrityksen kautta on kokemuksia siitä, että huippuosaajien palkkaaminen on järjettömän vaikeaa ja kallista. Byrokratia on järjetöntä, Peltomaa sanoo.

– Keskustelusta tulee sellainen olo, että tänne vyöryisi hirvesti ihmisiä. Monella on vielä arkielämässäkin tottumista siihen, että työpaikoilla saattaa olla eri kieltä puhuva työkaveri, Jani Toivola huomauttaa.

Kuumat nimet-vaalitentissa mukana ovat Harry Hjallis Harkimo (kok.), Jutta Urpilainen (sd.), Matti Vanhanen (kesk.), Sampo Terho (ps.), Jani Toivola (vihr.), Li Andersson (vas.), Jufo Peltomaa (r.) ja Sari Essayah (kd.).

Suora kaksituntinen tentti nähdään MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa kello 20-22. Sen juontavat Tapio Nurminen, Mari Haavisto ja Maija Lehmusvirta.

2:48


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja