Luontomarssit eri puolilla Suomea vaativat toimia luontokadon pysäyttämiseksi: "Olemme ylikuluttaneet luonnonvaroja"

4:31
Tuhannet ihmiset marssivat luontokadon pysäyttämiseksi 17 eri paikkakunnalla Suomessa.

Tänään on järjestetty luontomarsseja useilla paikkakunnilla. Osallistujat vaativat seuraavalta hallitukselta tekoja luontokadon pysäyttämiseksi ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Helsingin marssi keräsi poliisin arvion mukaan noin 2000 osallistujaa.

Mielenosoittajat toivoivat seuraavalta hallitukselta tekoja.

– Suojellaan kaikki luonnonmetsät ja vanhat metsät, nostetaan luonnonsuojelun rahoitus 10-kertaiseksi nykyisestä, säädetään hiilinielujen pelastuspaketti. Haluamme myös luontolain vastaavasti kuin on ilmastolaki. Lisäksi luonnonsuojelupuolelle tarvitaan Aiheuttaja maksaa -periaate käyttöön, luettelee Suomen luonnonsuojeluliiton suojelupäällikkö Paloma Hannonen.

Marssin järjestivät yhdessä useat eri ympäristöjärjestöt. Kaikkiaan marsseja oli tänään 17 eri paikkakunnalla, muun muassa Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Kemissä.

– Nykytilanne on kamala. Olemme ylikuluttaneet meidän luonnonvarojamme. Suomen luonnolla menee huonosti. Luontokato etenee eli Suomessa elävät lajit ovat uhanalaisia, Suomen elinympäristöt ovat uhanalaisia, pohtii Luontoliiton metsäryhmän ja Elokapinan aktivisti Ida Korhonen.

– Huolestuttaa tämä, että kaikki tahtovat nyt talousvaikeuksien takia lykätä ilmaston puolesta tekoja. Kun saataisiin hiilinielut pysymään kunnossa ja maapallo pysyisi kunnossa, niin se olisi kaikkien etu. Meillä on kolme lastenlasta. Huolestuttaa, miten tämä maailma menee, aina vaan menee moinimutkaisemmaksi, sanoo Pauli Rantala.

– Toivon, että metsiä hakattaisiin vähemmän. Me olemme osa luontoa ja metsät on tärkeitä myös meidän hyvinvoinnille, muistuttaa Kaisu Paulanto.

Senaatintorilta marssijat siirtyivät eduskuntatalon eteen kuuntelemaan tutkijoiden ja poliitikkojen puheenvuoroja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja