Luonto- ja eläinaiheet kevään sisustuksessa

Pussilakanaa kirjovat kukkaset, verhoissa hulmuavat köynnökset, ja pöydille ripotellaan eläinpatsaita. Kahvikin maistuu parhaalta juhannusruusuilla koristetusta kupista. Kevät marssittaa koteihin kasveja ja eläimiä!

Pitkän valkoisen talven jälkeen suomalainen tahtoo tuoda heräävän luonnon myös kotiinsa. Enää eivät riitä pajunkissat ja koivunoksat vaasissa sohvapöydällä, vaan luontoaiheita halutaan esille muuallekin kuin maljakkoon. Sisustusliikkeistä kerrotaan, että jo helmikuussa kysytään takuuvarmasti "jotain väriä ja piristystä". Suosikkivärejä ovat silloin vihreä ja keltainen.

Ehkä meissä kaikissa elää vielä voimakkaana kaipuu luontoon, sillä esimerkiksi lehtikuvioisen pussilakanan alla moni sanoo nukkuvansa erityisen mukavasti. Jokin meissä vastaa silloin maagiseen "kevään kutsuun".

Värikylläistä ja mehevää

Marimekko yhdistää kevään luontoaiheet ja Kalevalan merkkivuoden Sanna Annukan suunnittelemassa Kanteleen kutsu -kuosissa: Väinämöisen soitto houkuttelee luonnon ja eläinkunnan kuuntelemaan henkeä pidättäen. Aihetta on hyödynnetty niin tekstiileissä, astioissa kuin keittiön säilytysrasioissakin.

Maija Louekarin Karkuteillä-nimisessä kuosissa eläintarhasta karanneet eläimet puolestaan kipittävät esimerkiksi sänkyvaatteissa ja monissa lastentuotteissa. Aino-Maija Metsolan Sirkku-kuosissa puuhakkaat pikkulinnut touhuavat pesänrakennuspuuhissa kevätaamuna, ja monet muutkin Marimekon tämän kevään tekstiilit ovat saaneet inspiraationsa luonnosta, esimerkiksi kukista sekä heinistä.

Myös Kultakeramiikan astioiden kevätmallistossa luotetaan herkkiin kukka-aiheisiin: Katja Saarion suloiset valkovuokkomukit vetoavat varmasti kaikkiin niihin, jotka ovat koskaan retkeilleet keväisessä metsässä etsien toiveikkaasti ensimmäistä valkoista pilkahdusta äitienpäiväkimppuun!

Saman suunnittelijan uhkeasta ruusumukista puolestaan pystyy lähes haistamaan ruusun huumaavan tuoksun mummolan pihamaalla. Marjakuvioiset mukit taas vievät ajatukset kesän meheville mustikka- ja mansikka-apajille.

Pentikin luontoaiheiseen kevääseen kuuluu muun muassa liljoja. Tämä hienostunut kukka-aihe koristaa Lilja-sarjassa niin astioita kuin tekstiileitäkin, joten liljojen ystävä saa hankittua vaikka kerralla yhteneväisen sisustuksen. Mallistossa on ripaus ylellisyyttä, joka kuitenkin mukautuu monenlaisiin koteihin.

Kukkateemaa jatkaa kesällä rento, ystävällisen mutkaton ja helposti lähestyttävä Daalia-sarja, jonka kuvataan olevan kuin värikäs kukkameri. Se houkuttelee sisustamaan niin kodin, terassin kuin mökinkin raikkailla sävyillä.

Lastentuotteissa Pentikin kevään kuva-aiheuutuus on piskuinen, pörröinen hippiäinen, uteliaana killittelevä lintu, jonka tahtoisi välittömästi ottaa syliin ja silitettäväksi – ihan niin kuin vauvankin! Hippiäistä saa Pentikiltä sinisenä ja punaisena.

Pientä eksotiikkaa

Intohimoiselle sisustajalle tarjoaa lisää luonto- ja eläinaiheita muun muassa Sisustus Mingo, joka avaa keväällä noutomyymälän Vantaalle. Mingon eläinhahmoista – pienoispatsaista ja muista koristeista – suosituimpia ovat koirat ja norsut, mutta perhosilla, linnuilla ja sammakoillakin on kysyntää.

Mingosta kerrotaan, että myös erilaisiin asetelmiin soveltuvat kuivatut eksoottiset hedelmät ja oksat samoin kuin simpukat ja koristekivet viehättävät suomalaista sisustajaa, sillä niistä saa helposti vaihtelua esimerkiksi tavanomaisiin kukka- ja kynttiläasetelmiin. Ekologisia kookospähkinästä tehtyjä kynttilöitä kysytään myös paljon, varsinkin kun niillä on vielä jälkikäyttöä esimerkiksi kukka-alustoina.

Silkkikukat ovat turvallisia koristeita myös siitepölyallergisen kotiin. Niihin voi yhdistää esimerkiksi persoonallista peikonpähkinää tai luonnosta löytyviä oksanpätkiä ja luoda itse upeita keväisiä asetelmia kotiin ja viemisiksi. Kun vielä ripustaa uhkean, värikylläisen kranssin ulko-oveen, saakin vilkuttaa pitkälle, pimeälle talvelle iloiset hyvästit!

Kuvat: Marimekko, Kultakeramiikka, Pentik, Sisustus Mingo

Teksti: Hanna Myllys / Mediafocus

Lue myös:

    Uusimmat