Luonnollista unilääkettä: Testaa nukuttavia ruokia uniongelmiin

Pyöritkö usein iltaisin sängyssäsi, eikä uni meinaa tulla millään? Tietyt ruoat voivat auttaa sinua nukahtamaan nopeammin.

Jotkut ruoat sisältävät aminohappo tryptofaania, joka tehostaa kehon luonnollisten uniaineiden seratoniinin ja melatoniinin tuotantoa. Seuraavan kerran, kun siis pyöriskelet sängyssäsi eikä uni tunnu millään tulevan, kokeile näitä ruokia:

1. Lämmin maito

Osa tiedemiehistä uskoo lämpimän maidon rauhoittavan vaikutuksen olevan vain puhtaasti psykologista, mutta maidosta löytyy myös pieni määrä tryptofaania. Nauti siis lasillinen lämminta maitoa ennen nukkumaanmenoa, ja kokeile, toimiiko tämä vanhan kansan konsti sinuun.

2. Raejuusto

Annos raejuustoa sisältää lähes tuplasti enemmän rauhoittavaa tryptofaania kuin maito (140mg). Raejuustossa on myös maidon lailla runsaasti kalsiumia, joka auttaa kehoa tuottamaan melatoniinia. Runsas ateria lähellä nukkumaanmenoaikaa ei ole hyväksi, sillä se pitää sinut mitä luultavimmin hereillä. Syö siis vain pieni annos raejuustoa esimerkiksi kanelin tai banaanin kera.

3. Täysjyväleipä

Hiilihydraatit stimuloivat insuliinintuotantoa, joka puolestaan puhdistaa tryptofaani-aminohappojen verenkierron kilpailevista aminohapoista. Toisin sanoen siis syömällä tryptopaani-rikkaita ruokia yhdessä täysjyväleivän kanssa, kasvatat aminohappojen imeytymistä aivoihin. Täysjyvätuotteet sisältävät myös paljon B-vitamiinia, joka autta myös tryptofaanin muuttumista seratoniiniksi.

4. Maapähkinävoi

Lähes kaikissa proteiinipitoisissa ruoissa on luonnostaan tryptofaania, myös maapähkinävoissa. Levitä siis maapähkinävoita ohut kerros täysjyväleivän päälle ja juo vielä lasi maitoa. Aivot rekisteröivät kohonneet tryptofaaniarvot noin tunnin kuluessa, joten rentoudu odotellessasi esimerkiksi lukemalla kirjaa. Nukkumaanmenorutiinit kertovat aivoillesi, että pian on aika nukahtaa.

5. Banaanit

Tämä suosikkihedelmä on täynnä tryptofaania ja luonnollisia sokereita, jotka lisäävät seratoniinin tuotantoa. Banaanin magnesium myös rentouttaa lihaksesi.

6. Kananmunat

Yksi kananmuna sisältää noin 180 milligrammaa tryptofaania, joten nauti iltapalaksi keitettyä tai paistettua kananmunaa täysjyväleivän kera.

7. Kurpitsansiemenet

Kurpitsansiemenetkin sisältävät tryptofaania, mutta ennen kaikkea niiden sisältämä magnesium auttaa sinua nukahtamaan. Pieni annos kurpitsansiemeniä sisältää jopa 151 milligrammaa magnesiumia.

8. Kirsikat

Kirsikat sitältävät luonnostaan unihormoni melatoniinia, joten näitä superhedelmiä kannattaa napostella ennen nukkumaanmenoa. Nautiskele kirsikoita yhdessä vaikkapa maapähkinävoin kanssa. Kirsikoista saat myös beetakaroteenia, C-vitamiinia, magnesiumia, rautaa ja kuituja.

9. Jäätelö

Uniasiantuntijoiden mukaan paljon hiilihydraattia, kalsiumia ja hieman proteiinia sisältävät ruoat voivat myös auttaa nukahtamisprosesissa. Jäätelössä onkin näitä kaikkia! Ota siis pieni annos herkullista vaniljajäätelöä ja ripottele päälle kirskikoita ja manteleita.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja