Luomuviikko käynnistyy

Suomessa vietetään ensimmäisiä valtakunnallisia luomuviikkoja lokakuun 2. -15. päivä. Viikot näkyvät ja kuuluvat mainoksina ja tietysti maistuvat luomuruokana, jota esitellään ja tarjoillaan useissa kauppaketjuissa ja suurkeittiöissä ympäri maata. Lokakuun puolivälissä 14 suomalaisella luomutilalla pidetään ovet avoinna, jotta kaikki kiinnostuneet voivat käydä katsomassa, millaista on aito luomutuotanto. Teemaviikkojen tavoitteena on tarjota mahdollisimman monelle suomalaiskuluttajalle mahdollisuus tutustua luomuun. Koko kaksiviikkoista tapahtumaa koordinoi Finfood Luomu.

Luomun tilanne Suomessa on tällä hetkellä hyvä, sillä yhä useammat ihmiset kokeilevat ja käyttävät luomutuotteita. Myös Ruotsissa äskettäin järjestetyillä ruokamessuilla luomu esiintyi selkeänä trendinä kaikissa tuoteryhmissä.

Mikä on luomu?

Luomutilalla hoidetaan maata käyttäen ainoastaan eloperäisiä lannoitteita ja biologista kasvinsuojelua. Kotieläimiä puolestaan kohdellaan lajinmukaisesti ja sairaudet pyritään ennakoimaan. Elintarvikkeet taas ovat luomua vain jos raaka-aineesta vähintään 95 % on luonnonmukaisesti tuotettua.

Luomu perustuu kansainvälisiin sääntöihin. Tuottajat, valmistajat ja pakkaajat kuuluvat tuotannon valvontajärjestelmään. Tarkastuksia tehdään vähintään kerran vuodessa.

Kiinnostus luomuun kasvaa, mutta hinta ja valikoiman suppeus jarruttavat

Luomutuotteista on tehty useita kuluttajatutkimuksia. Ostohalukkuuden on havaittu paranevan jonkin verran koulutus- ja tulotason nousun myötä. Myös lasten syntyminen perheeseen lisää kuluttajien kiinnostusta luomutuotteita kohtaan. Kuluttajien kokemukset ja mielikuvat luomutuotteiden vaikutuksista ovat olleet pääosin myönteisiä ja ne vaikuttavat merkittävästi ostohalukkuuteen. Näitä vaikutuksia ovat mm. luomutuotteiden käytön vaikutus omaan, lasten, ympäristön ja kotieläinten hyvinvointiin.

67% kuluttajista on halukkaita lisäämään luomutuotteiden käyttöään ainakin jossain määrin. Kuluttajien ostohalukkuutta heikentää kuitenkin epävarmuus luomuvalvonnan ja kaupan luotettavuudesta sekä tyytymättömyys luomutuotteiden hinta-laatusuhteeseen ja säilyvyyteen. Lisäksi kuluttajat peräänkuuluttavat edelleen luomutuotevalikoimien parannusta, selkeämpiä tuoteselosteita sekä parempaa esillepanoa kaupassa. Parempaan suuntaan ovat kuluttajien mielestä kehittyneet tiedon saaminen luomutuotteista, kaupan ja myyjien asiantuntemus sekä luomutuotteiden houkuttelevuus.

Lisätietoa luomusta ja hauskoja luomureseptejä löytyy Finfoodin Luomu -sivuilta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja