Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Luomun kysyntä Suomessa kasvaa – näin hurja määrä silti tuontitavaraa

Luomutiloja on Suomessa n. 4 300 kappaletta, joista luomukotieläintiloja on 750.
Luomutiloja on Suomessa n. 4 300 kappaletta, joista luomukotieläintiloja on 750.
Julkaistu 08.10.2013 19:20

Kasvaneeseen luomuelintarvikkeiden kysyntään vastataan nykyisin tuonnilla, jonka osuus luomumarkkinoista on jopa 37 prosenttia. Tällä hetkellä luomun kysyntä kasvaa noin kymmenen prosenttia vuodessa. Esimerkiksi luomurukiin tuonti ruisleipää varten on kasvanut merkittävästi.

Helsingin yliopisto ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT ovat perustaneet yhdessä luomuinstituutin, joka aloitti toimintansa vuoden 2013 alussa. Luomuinstituution tarkoitus on tukea kotimaisen luomutuotannon vahvistumista koko elintarvikeketjussa monitieteisen tutkimuksen, koulutuksen, kehityshankkeiden ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen keinoin.

Mitä luomu sitten on? Luomuinstituutin johtaja, professori Pirjo Siiskonen kiteyttää sen näin.

– Luomu on suomen kieleen vakiintunut lyhenne luonnonmukaisesta maa- ja elintarviketaloudesta ja se tarkoittaa luonnonmukaista, ympäristöystävällistä ja eettisesti korkeatasoista ruoan tuotantotapaa. Luomukasvintuotannossa ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita, siinä hyödynnetään luonnon tarjoamia palveluja, kuten kastematoja hajottajina, maanparannuskasveja, ravinteiden luonnollista kiertokulkua ja vuoroviljelyä.

– Tuotantokasvien viljely ylläpitää monipuolista kasvi- ja eläinlajistoa, biodiversiteettiä. Luomukotieläintuotannossa eläimet saavat käyttäytyä lajinmukaisesti ja ne syövät luomurehua. Teuraaksi päätyvä luomueläin on elänyt hyvän elämän. Jalostetuissa luomuelintarvikkeissa ei ole geenimuunneltuja ainesosia, niissä ei saa käyttää keinotekoisia väriaineita eikä synteettisiä lisäaineita. Luomutuotteita ei myöskään ole säteilytetty. Luomuruoka on turvallista ruokaa, koska luomu on ainoa valvottu ruoan tuotantotapa.

Luomu ja lähiruoka erillisiä käsitteitä

– Lähiruoka voi olla luomua tai ei-luomua eli tavanomaisesti tuotettua. Lähiruoka, joka ei ole luomua, voi siis sisältää esimerkiksi torjunta-ainejäämiä, Siiskonen muistuttaa.

Luomuun liittyy paljon mielipiteitä, uskomuksia ja tunteita. Luomuinstituutti tarjoaa tutkittua tietoa ja tutkimuksista julkaistaan sen sivuilla suomenkieliset tiivistelmät. Luomuinstituutin slogan kuulukin: Älä usko luulopuheisiin.

Kasvaneeseen luomun kysyntään vastataan tuonnilla

Suomen peltoalasta luomutuotannossa on tällä hetkellä noin yhdeksän prosenttia. Hallituksen asettama tavoite on, että vuoteen 2020 mennessä 20 prosenttia Suomen peltoalasta olisi luomutuotannossa.

Luomutiloja on Suomessa n. 4 300 kappaletta, joista luomukotieläintiloja on 750.

Siiskosen kertoo, että luomutiloilla vierailut muistuttavat työn merkittävyydestä. Taitavimmat luomuviljelijät ovatkin jo tutkijoita edellä ja omaavat sellaiset tietotaidot, joilla luomutuotannosta voidaan hyötyä myös taloudellisesti: vuoroviljelyä osataan hyödyntää ja näin sadoista saadaan mahdollisimman suuria.

Eniten haastetta kotimaiselle luomuinstituutiolle aiheuttaa rahoituksen löytäminen.

Luomuruokamarkkinoiden suuruus on arviolta 215 miljoonaa euroa, josta kotimaisen tuotannon osuus on 63 prosenttia. Kasvaneeseen luomuelintarvikkeiden kysyntään vastataan nykyisin tuonnilla. Tuonnin osuus luomumarkkinoista onkin 37 prosenttia. Tällä hetkellä luomun kysyntä kasvaa noin kymmenen prosenttia vuodessa. Esimerkiksi luomurukiin tuonti ruisleipää varten on kasvanut merkittävästi.

– Luomu voi olla Suomen brändi, toteaa Siiskonen lopuksi.

Kurkista luomutiloille:

Upotettavan Youtube-videon id

Lisätietoa luomusta: Luomu.fi ja luomunjuuret.fi

Luomuinstituuttiesittäytyi 7.10 Helsingin yliopiston Viikin kampuksella.

Osittaislähde Siiskosen haastattelun lisäksi, Yle.fi: Pirjo Siiskonen: Mitä on luomu?

MTV3/Ursula Vieno

Lisää aiheesta:

Sitra ja Luke: Kasviproteiineista voisi tulla Suomen viennin moottori170 lehmän isäntä Pekka pettyi EU-politiikkaanKauhavalaispellolla tallusteli joukko eurooppalaisia sisäänostajia hiilinegatiivisen herkun perässä – Michelin-kokki kertoo uudesta ruokatrendistäMiksi luomuruoka on yhä useamman valinta? "Luomulla haetaan myös sosiaalista arvostusta"Myynti lähes tuplaantunut 2010-luvulla! Tuoteryhmä, joka on kasvattanut hurjasti suosiotaan suomalaisten keskuudessa – ostatko sinäkin? Haastaa kohta jo perunan: Suomalaisesta proteiinipommista povataan entistä suurempaa hittiä
Lifestyle
Luomu on ainoa valvottu tuotantotapa.

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 12:03
    Koti

    Suomalaiskodeissa möngertää sokeritoukan "serkku" – se voi olla tuhoisampi vieras

  • 11:44
    Renkaanvaihto

    "Suuri turvallisuusriski" – autoilija, ethän säästä tässä asiassa?

  • 09:47
    Ruoka

    Ruokakaupasta voi nyt löytää todella hämmentävän kasviksen

  • 08:32
    Työnhaku

    Rekrytointiasiantuntija Tomilta suoraa puhetta: Tämän takia et kuule hakemastasi työpaikasta mitään

  • 06:35
    Kynsienhoito

    Kynsiteknikko Tippe ei koskaan tekisi näin omille kynsilleen: "Siitä ei seuraa ikinä mitään hyvää"