Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Rakennemuutos ravistelee maataloutta: Näin kannattavuus jakautuu tiloilla

Lihakarjatilojen lisäksi myös lypsykarjatilojen kannattavuus on paranemassa.
Lihakarjatilojen lisäksi myös lypsykarjatilojen kannattavuus on paranemassa.Lehtikuva
Julkaistu 28.09.2025 06:26

MTV UUTISET – STT

Kannattavimpia ovat yleensä suuret maatilat, mutta isot sikatilat ovat poikkeus.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) ennusteen mukaan maatalouden kannattavuus on paranemassa viime vuodesta selvästi. Tänä vuonna maatilojen keskimääräinen yrittäjätulo on ennusteen mukaan noin 37  400 euroa, kun viime vuoden vastaava ennusteluku oli noin 21  000 euroa.

Tämä johtuu Luken tutkijan Jukka Tauriaisen mukaan useista eri tekijöistä.

–  Taustalla on etenkin hintasuhdanteiden ja satomäärien muutos. Tiloilla on myös tehty toimia kannattavuuden parantamiseksi ja valintoja sen suhteen, mitä tuotetaan tai kylvetään peltoon.

Kannattavuutta on parannettu monin eri tavoin, kuten investoimalla koneisiin tai laitteisiin, tarkistamalla viljelyssä lannoitusta tai korvaamalla nautatiloilla ostorehua nurmirehulla ja itse tuotetulla viljalla.

Luonnonvarakeskuksen ennuste maatilojen kannattavuudesta perustuu noin 630 maatalousyrityksen tilinpäätös- ja tuotantotietoihin. Se kuvaa noin 24  000 suurimman alan yrityksen keskimääräisiä tuloksia. 

Nämä tilat viljelevät noin 90 prosenttia Suomen peltoalasta ja tuottavat yli 95 prosenttia maatilatuotannon tuettomasta arvosta.

Valtava rakennemuutos

2000-luvulla maatilojen koko on suunnilleen kaksinkertaistunut.

–  Samalla maatilojen määrä on puolittunut. Valtava rakennemuutos on meneillään, ja se vaikuttaa kannattavuuteen. Isot tilat ovat tehokkaampia ja tuottavampia, Tauriainen sanoo.

Koko kuva on kuitenkin Tauriaisen mukaan sellainen, että maatilojen kannattavuudessa on haasteita ja vaihtelu tilojen välillä on suurta. Viime vuonna pieniä, alle 15  000 euron vuosittaiseen liikevaihtoon yltäviä tiloja oli noin 17  000. Kaikkiaan maatiloja oli noin 43  000.

Kokoluokan lisäksi myös tuotantosuunta vaikuttaa kannattavuuteen. Luonnonvarakeskuksen mukaan kannattavuus on kohentunut eniten nauta- ja siipikarjatiloilla sekä suurissa vihanneksia tuottavissa kasvihuoneyrityksissä, kuten Pohjanmaan tomaattiviljelmillä.

Lk2809 salaatti, maatalous

Lihakarjatilojen lisäksi myös lypsykarjatilojen kannattavuus on paranemassa, jos maidon hinta pysyy samalla tasolla kuin vuoden alkupuoliskolla. Maidon ja naudanlihan tuottajahinnat ovat olleet hienoisessa nousussa.

Siipikarjatiloille tuo Tauriaisen mukaan kannattavuutta ja vakautta se, että niiden toiminta perustuu sopimustuotantoon. Hänen mukaansa Luken arvio siipikarjatilojen tuottavuudesta perustuu kuitenkin melko pieneen määrään tiloja.

Sikatilojen kannattavuus on sen sijaan edelleen heikko.

–  Kustannukset ovat melkein yhtä suuret kuin tuotot. Tuottajahinta on tänä vuonna loivasti laskusuunnassa, Tauriainen sanoo.

Sikojen rehut ovat tilastojen mukaan kallistuneet kuluvana vuonna noin kolme prosenttia, mikä on tuottajille merkittävä lisäkustannus. Sikatilojen kannattavuudessa on kuitenkin eroja, jotka johtuvat muun muassa tilakoosta ja työvoimakustannuksista.

Peruna myötätuulessa

Viljakasvien tuottajahinnat jäänevät tällä satokaudella edellisvuotta alhaisemmiksi. Sadonkorjuu on vielä kesken, mutta Luonnonvarakeskuksen elokuussa julkaisema satoarvio ennustaa 11 prosenttia suurempaa viljasatoa kuin viime vuonna. Leipäviljojen sato näyttää muodostuvan selvästi suuremmaksi kuin edellisvuonna.

Viljan sekä öljy- ja valkuaiskasvien viljelyn tuotantokustannukset pysyvät tänä vuonna samoina kuin edellisvuonna, eikä kannattavuus ole parantunut.

Perunan ja sokerijuurikkaan viljelyn kannattavuus näyttäisi sen sijaan hieman parantuvan. Tämä edellyttäisi kuitenkin sitä, että vielä korjaamaton talviperunoiden sato olisi edellisvuosien tasolla.

Broilerin tuottajahinta laskenut

Suomen Broileryhdistyksen puheenjohtaja Oskari Kössi on itsekin siipikarjatilallinen, eikä hän allekirjoita Luken ennustetta siipikarjatilojen kannattavuuden kasvusta.

–  Kannattavuus ei ole kehittynyt tänä vuonna paremmaksi, koska tuottajahinta laski viimeksi keväällä, Kössi sanoo.

LK2809 broileri, maatalous

Viime vuoden lopussa broilerinlihan keskimääräinen tuottajahinta oli 1,77 euroa kiloa kohden, tämän vuoden kesäkuussa enää 1,69 euroa kiloa kohden. Broilerinlihan tuottajahintaan vaikuttavat muun muassa teollisuuden ja kaupan väliset sopimukset.

–  Tuottajahintaa on laskettu, vaikka kulutus kasvaa. Kaupalla on vahva asema ja matkalla tuotantotiloilta kauppaan on monta toimijaa välissä. Teollisuus ja logistiikka ottavat myös omat osuutensa, Kössi toteaa.

Siipikarjatilojen kannattavuus on hänen mukaansa kuitenkin kohtuullisella tasolla. Kaksi vuotta on kulunut melko samalla tasolla, ja tätä ennen tuottajahinta oli hieman korkeampi.

Rehu on siipikarjatiloilla suuri kuluerä. Broilerit syövät pääasiassa teollista rehua, joka sisältää muun muassa kotimaista viljaa ja hernettä. Nykyään rehutehtaat ovat alkaneet hyödyntää enemmän kotimaisia valkuaislähteitä ulkomaisen soijan sijaan.

–  Kotimaista valkuaista on lisätty selkeästi viime vuosina, ja sen näkee myös kasvaneissa herneen tuotantoaloissa, Kössi sanoo.

Suomessa lihasiipikarjatilojen keskikoko on noin 70  000 kasvatuspaikkaa. Broilertiloja on Suomessa 175, ja ne keskittyvät Varsinais-Suomeen, Satakuntaan, Etelä-Pohjanmaalle ja Pirkanmaalle. Ne ovat sopimustiloja, joiden tuotantoketju on tarkkaan suunniteltu.

Kananmunia tuotetaan puolestaan noin 220 tilalla eri puolilla maata.

Lisää aiheesta:

Kaurasadosta tulossa keskimääräistä suurempi – valtavilja vaihtumassaMaataloudella elantonsa ansaitsevien suomalaisten määrä romahtanut – luomun kysyntä laskenutLihan, maidon ja kananmunien tuotanto väheni viime vuonna Suomessa – kustannusten kasvu on jopa kypsyttänyt tiloja lopettamaanLannoitteet ja sähkö kallistuvat eikä loppua näy – sikatilallinen MTV Uutisille: "Hintaa voidaan nostaa, mutta alkavatko tuotteet jäädä kauppaan?"Ruokalaskuun jopa 500 euron nousu – nämä tuotteet kallistuvatMaatalouden tuottajahinnat rajussa nousussa – energian hinta nousi yli kolmanneksella
MaatalousTalousKotimaa
Koko kuva on kuitenkin Tauriaisen mukaan sellainen, että maatilojen kannattavuudessa on haasteita.Lehtikuva
Rehu on siipikarjatiloilla suuri kuluerä.Lehtikuva

Tuoreimmat aiheesta

Maatalous
  • ma19:22
    Kroatia

    Kroatiassa tapetaan tuhansia sikoja sikaruton leviämisen estämiseksi

  • ma10:14
    Luonto ja eläimet

    Nyt viljelijät tarkkana – Ruokavirastolta varoitus

  • 14.9.22:56
    Kitee

    Yksi härveli oli erityisen haastava, kun maatalouslomittajat kisasivat siitä, kuka on Suomen paras

  • 2.9.18:57
    Kreikka

    Kreikkalaisviljelijöiden epäillään huijanneen miljoonakaupalla EU:n maataloustukia

  • 11.8.20:01
    Tulli

    Tulli tehostaa elintarvikevalvontaa Helsingissä afrikkalaisen sikaruton takia