Lukuvalmennusta ilmaiseksi – Helsingin kirjastot pioneereja

Haluaisitko, että joku muu laatisi sinulle listan sinua kiinnostavista kirjoista? Helsinkiläisissä Itäkeskuksen ja Kallion kirjastoissa tämä on mahdollista lukuvalmentajan avulla.

– Lukuvalmentaja on henkilökohtainen opas kirjallisuuden maailmaan. Kuulostaa mahtipontiselta, mutta käytännössä annamme ihmisille lukusuosituksia, kun he kaipaavat uutta luettavaa eivätkä itse keksi sellaista. Joku on ehkä jo lukenut paljon ja haluaa jotain ihan uutta, toinen taas tahtoo vasta aloittaa lukuharrastuksen, kirjastonhoitaja Mari Lähteelä Itäkeskuksen kirjastosta kertoo.

Lukuvalmentajat ovat kirjastoammattilaisia, joita yhdistää into kirjallisuuteen ja halu jakaa omaa osaamista. Palvelu lanseerattiin ensimmäisen kerran Kallion kirjastossa keväällä 2013. Itäkeskuksen kirjastossa toiminta aloitettiin viime syksynä.

Muuallakin Suomessa on osoitettu toimintaan kiinnostusta.

– Käytännössä palvelu toimii niin, että kirjaston asiakas ottaa meihin yhteyttä joko sähköpostitse, puhelimitse tai paikan päällä. Sitten asiakas täyttää valmiin lomakepohjan, jossa selvitetään hänen lukuhistoriaansa kysymällä muun muassa, mitä hän on lukenut, mitä ei missään tapauksessa halua lukea ja pitääkö hän vaikka kaunokirjallisuudesta, runoista vai näytelmistä.

– Joudumme toimimaan hyvin yleisten suuntaviivojen varassa, mutta kyllä siitä aina jotain saadaan irti. Se auttaa jo todella paljon, jos asiakas osaa konkreettisesti nimetä kirjailijoita, joista hän on tykännyt ja joista ei pidä, Lähteelä sanoo.

Kun lomake on palautettu, lukuvalmentajat miettivät kollegoidensa kanssa, millainen lukusuosituslista asiakkaalle kootaan.

– Listan kirjoista saa joko sähköpostitse tai henkilökohtaisesti paikan päällä. Sen ja kirjat voi myös halutessaan noutaa meiltä ”pakettina”.

– Palautteen perusteella suurin osa asiakkaista on ollut palveluun ihan tyytyväisiä. Toki täytyy muistaa, että liikumme hyvin henkilökohtaisessa maailmassa, ja nämä ovat vain suosituksia, Lähteelä sanoo.

Palvelu on ilmainen, ja enemmänkin asiakkaita ehdittäisiin ottamaan.

– Itäkeskuksen kirjastossa lukuvalmentajaa on käyttänyt tähän mennessä noin parikymmentä ihmistä.

Kiinnostuitko lukuvalmennuksesta?

Ota yhteyttä jompaankumpaan kirjastoon:

Itäkeskuksen kirjasto

Sähköposti: itiksenlukuvalmentaja@hel.fi

Puhelin: 09 3108 5090

Kallion kirjasto (lukuvalmentaja on kesätauolla 16.6. - 31.8.)

Sähköposti: kallionlukuvalmentaja@hel.fi

Puhelin: 09 310 85053

Kuva: Colourbox.com

Miksi Anna-Leena Härkönen kirjoittaa ratikkapysäkillä? Miksei hän lue omia kirjojaan? Entä minkälaista kohtaloa Härkönen povaa perinteiselle kirjalle? Katso Huomenta Suomen haastattelu huhtikuulta 2014.

Lue myös:

    Uusimmat