Lukupiiri: Mitä kotirouva uhraa tosirakkauden eteen?

Lukupiirissä luetaan kiehtovia, keskustelua herättäviä kirjoja. Tällä kertaa on vuorossa Jojo Moyesin elämänmakuinen Ole niin kiltti, älä rakasta häntä.

Kirja: Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

Kirjailija: Jojo Moyes

Suomentaja: Heli Naski

Kustantaja: Gummerus

Helmiä: 4

Kenelle: Tosirakkauteen uskoville

Romanttinen Ole niin kiltti, älä rakasta häntä pohtii milloin rakkauden takia kannattaa uhrata kaikki. Kirja seuraa kahden naisen rakkauselämän kiemuroita eri aikakausina.

Nykyajassa toimittaja Ellie Waworth luo uraa toimittajana ja kipuilee suhteessa naimisissa olevan miehen kanssa. Onko heidän välillään tosirakkautta? Onko mies valmis uhraamaan perheensä Ellien takia? Onko hetkellinen onni kaiken kärsimyksen arvoista?

1960-luvulla kotirouva Jennifer Stirling herää sairaalassa jouduttuaan auto-onnettomuuteen, jossa on menettänyt muistinsa. Hän yrittää palata elämäänsä ja palauttaa tunteet aviomiestään kohtaa, mutta jokin ei tunnu oikealta.

”En pysty nukkumaan, koska tiedän hänen palaavan luoksesi tänä iltana. Tämä on tie hulluuteen, mutta makaan täällä kuvitellen, kuinka hän makaa vieressäsi ja saa luvan kanssa koskettaa sinua ja pitää sinua sylissään, ja tekisin mitä tahansa saadaksesi sen vapauden itselleni. Ota hänet vastaan, jos sinun on pakko, rakkaani, mutta älä rakasta häntä. Ole niin kiltti, älä rakasta häntä.”

Lopulta hän löytää itselleen tarkoitettuja romanttisia kirjeitä toiselta mieheltä, jolle Jennifer on Se Ainoa Oikea. Kuka on tämä mysteerimies ja missä hän on? Mitä Jennifer on tuntenut häntä kohtaan? Mitä heidän välillään on tapahtunut?

Kirjeet osuvat myös juttua metsästävän Ellien käsiin ja hän alkaa kaivella menneisyyden suurta rakkaustarinaa.

Jojo Moyes rinnastaa hienosti naisten elämät, vaikka teoksen keskiössä on Jenniferin tarina. Hänen koko elämänsä ja tulevaisuutensa on muutaman kirjeen varassa, mutta myös nykyaikana, kännyköiden ja sähköpostien aikakautena, Ellien suhde kärsii puhumattomuudesta.

”Voi meitä”, hän sanoo. ”Kun ottaa huomioon, mitä teemme työksemme, on aika ironista, ettemme oikeasti koskaan puhuneet toisillemme mistään.”

Teos tutkiskelee myös onko kommunikointi miesten ja naisten välillä muuttunut vuosikymmenten aikana. Alkuperäinen nimi The Last Letter From Your Lover (eli vapaasti suomennettuna viimeinen kirje rakkaaltasi) kertoo enemmän kirjan teemasta. Väriä tuomaan kirjasta löytyy nimittäin aitoja parisuhteen päättäneitä kirjeitä sekä sähköposti- ja tekstiviestejä, joita Moyes on saanut käsiinsä. Näitä viestejä ei kuitenkaan sidota mitenkään kirjan muuhun sisältöön, joten niiden tarkoitus jää hieman epäselväksi.

”Vihaan sinua ja tiedän että pidät minusta vielä mutta minä en pidä sinusta ja minulle on samantekevää mitä tuhmät ystäväsi sanovat yritätä saada minut jollain tyhmällä tekosyyllä koskemaan käsiäsi lipsautit halanneesi minua en ikinä ikinä pidä sinusta enää MINÄ VIHAAN SINUA…”

Elämänmakuinen, mutta ajoittain  saippuaoopperamaisia piirteitä ajoittain saava tarina ei tarjoile yllätyksiä, joita lukija ei osaisi odottaa. Juoni ja hahmot ovat kuitenkin mielenkiintoisia ja tarinat kauniisti kirjoitettuja. Teos on täydellinen lahja kaikille niille, jotka uskovat tosirakkauteen.

Lue myös:

    Uusimmat