Mainos

Luksusta lemmikeille – koirat ja kissat osana sisustusta

Koira tai kissa ei välttämättä tarvitse erillistä sänkyä tai aktivointilaitteita, mutta mikseipä niitä lemmikille suotaisi?

Luksusluokan eläintuotteita saa maailmalta nettikaupasta, ja kotimaankin liikkeissä myydään jo kriittisen sisustajankin katseen kestäviä tarvikkeita.

Näytä kyntesi

Jokainen kissaihminen tietää, että kissa valitsee takuuvarmasti kynsienteroituspaikakseen paraatisohvan päällisen – ellei isäntä tai emäntä sitten ole ollut kaukaa viisas ja järjestänyt sille oman, vieläkin houkuttelevamman paikan tähän toimitukseen.

"Raapimispuun" nimellä kulkevissa kissanhemmottelukeskuksessa on useimmiten myös kiipeily-, makuu- ja piilopaikkoja sekä mahdollisesti leluja.

Valmiina saatavat raapimispuut on useimmiten peitetty vaalealla sisaltyyppisellä punoksella kynsien teroitusta varten, ja tasoilla on eriväristä keinokarvaa. Kissa ei leikkipaikkansa väreistä juuri perusta, joten kannattaa sivuuttaa neonväriset rakennelmat ja valita suhteellisen neutraali väri, onhan kaluste käytössä usein vuosikausia.

Mikäli kissa ei tarvitse koko viihdykearsenaalia yhdessä paketissa, erillinen raapimislauta on myös hyvä hankinta.

Esimerkiksi Puutuuman valmistamat yksinkertaisen tyylikkäät raapimislaudat sopivat hyvin suomalaiseen makuun ja sisutukseen. Jos tilaa on vähän, taulumainen suoraan seinään tai huoneen nurkkaan kiinnitettävä lauta on hyvä ratkaisu. Vaaleat puulistat tekevät kokonaisuudesta viimeistellyn ja taulumaisen. Harmaa, musta sininen tai punainen raapimahuopa voidaan vaihtaa tarvittaessa.

Oma sohva vai sänky?

Lemmikin oma sänky säästää puolestaan myös isäntäväen hermoja, jos kodin muut sängyt ja sohvat halutaan rajata vain ihmisten käyttöön. Varsinkin kissat ovat arkoja vedolle, joten monet nelijalkaiset perheenjäsenet viettävät yönsä mielellään muualla kuin lattialla, vaikka niiden esi-isät tuskin nukkuivatkaan luolissaan pehmeillä polstereilla.

Oma sänky on parhaimmillaan paitsi mukava lepopaikka eläinystävälle, myös helposti huollettava sekä kodin muuhun sisustukseen sopiva kaluste. Kun etsit oikeasta paikasta, saat lemmikin huonekalustakin kestävän ja näyttävän sisustuksen osan, jota ei tarvitse piilottaa muiden huonekalujen taakse.

Varmimmin löydät etsimäsi alan erikoisliikkeistä. Kiinnitä huomiota ulkonäön lisäksi rakenteen tukevuuteen varsinkin silloin kun valitset koripunosmateriaalista tehdyn kalusteen. Sänky tai muu kaluste ei saa olla niin kevyt, että se lähtee liikkeelle lemmikin hypätessä sinne siitä pois.

Toiset omistajat haluavat vaaleakarvaiselle lemmikille vaaleasävyisen vuoteen ja tummakarvaiselle tumman sängyn, jolloin väistämättömät irtokarvat eivät erotu niin helposti. Toiset puolestaan toimivat juuri päinvastoin, sillä heistä on tärkeintä voida erottaa irtovilla kunnolla imuroitaessa.

Joka tapauksessa lemmikin makuutilat on voitava puhdistaa hyvin esimerkiksi loishäädön yhteydessä. Valitse irrotettavat, pesunkestävät päälliset tai märällä pyyhkimistä kestävä pinta.

Panosta laatuun

Kiinnitä erityishuomiota tekstiileihin – niissä ei kannata säästää! Kulahtaneet värit ovat ikävä yllätys, ja ainoastaan laadukkaat kankaat kestävät muuttumattomina useita pesuja. Lemmikin vuoteen päällysmateriaalin on myös oltava kyllin paksua kestämään eläimen kynsiä ja pysymään ryhdikkäänä. Osaan malleista voi ostaa vaihtopäällisiä, ja jotkut teettävät niitä myös ompelijalla.

Esimerkiksi englantilaisen Diva Dogsin verkkokaupan valikoimissa on laadukkaita ja ylellisiä tuotteita lemmikeille, jotka ovat kerta kaikkiaan kietoneet isäntäväkensä tassunsa ympärille.

Kuva: Diva Dogs

Koira tai miksei kissakin voi uinahdella omalla ylellisillä vuodevaattein varustetulla sohvasängyllä, omalla erikoisvalmisteisella divaanilla tai röyhelöisessä, luomumateriaalein vuoratussa kehdossa. Joitakin malleja tehdään myös tilaustyönä verhoiltuina asiakkaan omilla kankailla, jolloin saadaan taatusti kodin muuhun sisustukseen sointuva lopputulos.

Mikäli isäntäväki kuitenkin haluaa lemmikin mieluummin nukkuvan ihmisen kainalossa, Mustille tai Mirrille voi tilata Diva Dogsilta myös omat siirrettävät portaat, joita pitkin sen on helppo tassutella isännän tai emännän vuoteeseen.

Pisteenä i:n päällä eläinystäville myydään tietysti myös muuhun kokonaisuuteen sopivia taluttimia ja kaulapantoja. Haluttaessa nämäkin varusteet saa siis sopimaan yhteen vaikka eteisen seinien sävyn kanssa!

Teksti: Hanna Myllys / Mediafocus

Kuvat: Diva Dogs (www.divadogs.co.uk), Peten koiratarvike (www.petenkoiratarvike.com), FinnisDesignShop ja Tassulandia.com

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.