Luksusmerkin mainos kiellettiin – onko tämä malli jo liian laiha?

Muotimainos hyllytettiin alipainoisen näköisen mallin vuoksi – kylkiluita korostava, katseet langanlaihoihin jalkoihin kiinnittävä mainos kiellettiin edesvastuuttomana.

Näkyvät kylkiluut. Reidet yhtä paksut kuin pohkeet. Tolppakorot.

Brittiläinen The Advertising Standards Authority (ASA) on hyllyttänyt muotitalo Yves Saint Laurentin Spring/Summer 2015 -mallistoon liittyvän mainoksen. Mustavalkoisessa kuvassa 178 pitkä naismalli Kiki Willems, 18,makaa lattialla kädet nostettuina pään yläpuolelle, kylkiluut selvästi erottuen.

ASAn mukaan mainoksessa esiintyvän mallin asento sekä kuvausten valaistus keräävät tarkoituksellisesti huomion naisen rintakehään, jossa luut erottuvat selkeästi. Lisäksi naisen jalat on esitetty epäterveellisen laihoina: kuvakulma antaa ymmärtää, että mallin reidet ja polvet ovat yhtä leveät.

Mainoksesta oli tehty valitus lukijan toimesta. ASA onkin kieltänyt mainoksen levittämisen kyseisessä muodossa: epäterveellisen alipainoisena esitetyn mallin tähdittämän mainoksen kuvattiin olevan edesvastuuton.

Laihojen mallien on käyttöä on tarkasteltu entistä enemmän kriittisemmin silmin viimeisten vuosien saatossa: mainosten naiskuvien pelätään vaikuttavan naisten ja tyttöjen omaan kehonkuvaan ja mainostavan epärealistisia ja epäterveellisiä ihanteita.

Mainos julkaistiin brittiläisessä Elle-lehdessä. Yves Saint Laurent on kieltäytynyt kommentoimasta tapausta.

Lähde: Theguardian.com, Thefashionography.com

Lue myös:

    Uusimmat