Lukijat: Tämän enempää emme vuokraa maksa!

Tällä kertaa Jokakoti tiedusteli lukijoiltaan, missä menee heidän kipurajansa vuokran maksussa. Kysely keräsi huimat 606 vastausta, joista eniten ääniä sai vaihtoehto 500–700 euroa.

Eniten vastauksia saanut vaihtoehto keräsi kokonaisuudessaan 259 ääntä napaten samalla ylivoimaisen 42,7 prosentin ääniosuuden. Monet vaihtoehtoa äänestäneet lukijat kuitenkin kritisoivat korkeita vuokrahintoja kovin sanankääntein:

Jos palkasta menee verojen jälkeen vieläkin puolet vuokraan, niin kyllä se sattuu. 800e vuokraan on ihan maksimi! Miten asuminen voi olla näin kallista? Ilmeisesti sitä pakotetaan asumaan vanhempien luona jopa kolmekymppiseksi. Kohtuuvuokra olisi 400-500e luokassa, jolla pitäisi saada sopivan kokoinen kaksiokin.

– Sinkkuihmisenä maksan luonnollisesti kaiken itse omasta pussista. "Normipalkka" ei nykyään enää riitä mihinkään ylimääräiseen, laskettava miten pärjää seuraavaan palkkapäivään. Helpompaa olisi vissiin heittäytyä työttömäksi ja yhteiskunnan elätiksi, mutta luonne ei anna periksi.

– Vuokrat ovat karanneet täysin käsistä eikä hommassa ole mitään järkeä, logiikkaa tai suhteellisuuuden tajua. Kohtuullisuuteen vuokrissa päästään vain jos joukkovoimalla kieltäydytään järjettömien vuokrien maksamisesta! 10-12 euroa neliö on kohtuullista, kaikki sen yli on kohtuuttomuutta ja ahneutta.

"Fiksumpaa ostaa oma asunto"

Toiseksi eniten ääniä keräsi 300–500 euron kuukausittainen vuokrahinta, jota äänesti 33,2 prosenttia lukijoista. Vaihtoehtoa perustelleet totesivat lähes yksimielisesti, että suuremman vuokran maksamisen sijasta kannatavampaa olisi ostaa oma asunto. 300–500 euroa lähenteli selvästi erityisesti opiskelijoiden kipurajaa.

Mikäli vuokra nousee korkeammaksi, on fiksumpaa ostaa oma asunto ja maksaa kuukaudessa sama määrä lainanlyhennyksiä omaan pussiin kuin kartuttaa vuokrantantajan kukkaroa.

Opiskelijabudjetilla ei oikein ole varaa yli 450e asuntoon. Työpaikkani palkkakin on alle 8,5eh, että työtä saa tehdä tosissaan, jotta saisin rahaa edes ruokaan... Onhan niitä kaikkia tukiakin, mutta tulorajat tulevat kyllä ahkerilla joskus vastaan. Ei kiva.

– Opiskelija saa lainan kanssa 765€ käteen kuukaudessa. Ei ole varaa maksaa yhtään enempää, nytkin menee suurin osa asumiseen. Jos valtiovalta ihmettelee miksi me käymme työssä opiskelun ohessa ja valmistumis ajat venyvät tässä on syy.

Kyselyssä kolmannelle sijalle sijoittui 13,4 prosentin ääniosuudella 800–1000 euron hintainen vuokra. Voit lukea kaikki ääniprosentit sekä kaikki lukijoiden perustelut tästä linkistä.

Katso vapaana olevat vuokra-asunnot kaupungeittain Jokakodista:

Paula Koski / Jokakoti

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja