Mainos

Lukijat: On sitä ennenkin muutettu sosiaalitukia juotavaksi

Sosiaalitukiaan netin huutokauppapalstalla kaupanneen nuorukaisen tapaus on kuohuttanut MTV Uutisten lukijoita. Muun muassa Facebookissa käydyssä keskustelussa moni on ollut sitä mieltä, että tukien väärinkäyttö on melko yleistä. Toiset taas näkevät, että tapaus on äärimmäisen harvinainen esimerkki.

Osa äityi ihmettelemään tuen myöntämistä kyseisessä tapauksessa ylipäätään:

"Tuolle maksetaan tietysti sen opiskelijakämpän vuokrakin ja opintorahaa tulee joka kuukausi ja sitten vielä sai sossulta lahjoituksena 500€ kodintarvikkeisiin. Eikö opiskelijoiden todellakaan tarvitse itse enää vastata yhtään mistään?"

"Minkä ihmeen takia, miksi ja mihin sitä tarvitsee maksusitoumusta, jos on jo tarpeelliset hankinnat ehtinyt tekemään, kysyy tyhmä ja yksinkertainen? Kai tuon nyt tajuaa jo sokea Reettakin, että ei maksusitoumuksia eteenpäintrokausta varten ihmisille kirjoitella! Ja ennen kun joku rikkiviisas alkaa kommenttini innoittamana viilaamaan pilkkua tyyliin "Tarviihan sitä rahaa myös elämiseen", niin ihan vinkkinä että sossusta kaiketi saa toimeentulotukea (vai millä nimellä sitä sossusta saatavaa rahaa nyt kutsutaankaan), ei kai siihen huonekaluliikkeen tai elintarvikeliikkeen maksusitoumusta tarvita. "

Kun kahvi muuttuu kaljaksi

Osa keskustelijoista näki, ettei tukien kääntäminen alkuperäisestä poikkeavaan käyttöön ole mitenkään harvinaista. 

"Kyllähän tätä tapahtuu päivittäin, tosin pienemmissä mittakaavoissa. Tuolla spurgut kauppaa kahvipaketteja yms. jotka he käyvät hakemassa sossun maksusitoumuksilla ja ne rahat menee vaan juomaan. "

"Eihän tämä ole yllätys, kaikenlaisia kauppoja niillä tekivät, kauppaostoksensa myivät nurkantakana halvalla, että niillä rahoilla saivat ostaa "juotavaa".

Tuen kauppaaminen julkisesti netissä kuitenkin ihmetytti.

"Jos lakia aikoo rikkoa, niin rikkoo sit fiksusti. Jossain huuto.netissä sossutukien myynti ei tätä todellakaan ole. Taitaa tällaiset niistämiset aika yleisiä olla, mutta suurin osa vaan tajuaa myydä sitä pöydän alta kavereillensa, eikä julkisesti jossain netissä."

"Hys, hys, ei Suomessa ole köyhiä tai pienituloisia"

Vantaalainen opiskelija kauppasi netissä 500 euron arvoista maksusitoumusta 320 euron lähtöhintaan. Syyksi kauppaan hän kertoi sen, että oli ehtinyt tehdä maksusitoumuksessa luvatut hankinnat jo aiemmin lainarahalla.

Ymmärtäjiäkin opiskelijan tekemälle ratkaisulle löytyi.

"Kyseinen nuori ymmärsi tehneensä virheen kun laittoi myyntiin tuon kaupungin maksusitoumuksen... ja on kovasti pahoitellut toimintaa. Monet ovat ihmetelleet, että miksi esim. hän ei ole saanut maksusitoumusta kunnalta... niinpä? Meillä on töissä sosiaalitoimistoissa niin monenlaista ja kirjavaa väkeä.. ja osa työntekijöistä pitää avustuksista ja niiden antamista.. niin kuin olisi kyse omasta lompakosta.. vaikka avustukset annetaan yhteisestä "lompakosta"."

"Minusta ihan ymmärrettävää yrittää muuttaa maksusitoumus rahaksi, kun kerta tavarat oli jo ostettu. Tuplatko sitä olisi pitänyt ostaa tai myydä ne juuri ostetut pois ja ostaa maksusitoumuksella uudet? Hankala tilanne nuorukaiselle, harmi ettei sosiaalitoimi voinut tulla vastaan ja korvata jo ostettuja tavaroita kuittia vastaan rahana, vai eikö nuorukainen osannut pyytää tätä?"

Osa lukijoista katsoi tapauksen olevan harvinainen poikkeus ja muistutti, että suurin osa tukien saajista tukiaan todella tarvitsee.

"Aina julkaistaan tämänkaltaisia juttuja, yritetään saada ihmiset raivoihinsa, vaikka väkisin. Kuinkahan paljon löytyy ihmisiä jotka eivät saa mitään tukea yhteiskunnalta,vaikka tarvitsisivat? Niitä ei tule julki, lakaistaan vaan maton alle, hys hys, ei Suomessa ole köyhiä tai pienituloisia ja vielä vähemmän päähän potkittuja."

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.